Skolan i Norrköpings kommun sitter i den djupa gropen

Jag har med fascination läst de senaste dagarnas röster kring Navestadskolans rekrytering av nya musikprofilpedagoger.

Det jag faktiskt vet är att Norrköpings kommuns personalpolicy i rekryteringar och matchning håller på att förstöra Norrköpings skolor ordentligt- både i kvalitet och ekonomi- och alla i hela linjen vet om detta, skriver specialpedagog Carina Berglund. Arkivbild.

Det jag faktiskt vet är att Norrköpings kommuns personalpolicy i rekryteringar och matchning håller på att förstöra Norrköpings skolor ordentligt- både i kvalitet och ekonomi- och alla i hela linjen vet om detta, skriver specialpedagog Carina Berglund. Arkivbild.

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2023-12-21 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Navestadskolans kollaps är ett ordentligt fiasko" NT 20/12

Skribent Daniel Persson konstaterar i NT 231220 att skolan grävt en djup grop åt sig själv. Mitt antagandet (utan att veta alls i sakfrågan)är att Navestadskolan inte kan göra ett dugg åt detta problem. 


Jag har arbetat i mer än 25 år som specialpedagog i skolans värld, huvuddelen i Norrköpings kommun. Jag har lång erfarenhet av rekrytering. Jag ser att skolorna i Norrköpings kommun har ytterst små möjligheter att rekrytera alls. Saknar man en kompetens på skolan, till exempel musiklärare (i Navestad), så ska rektor vakanspröva tjänsten för att se om någon med rätt kompetens finns övertalig i Norrköpings kommun. Högst rimligt! 

Vakansprövningarna slutar numera (alltid) med en matchning i den interna rörligheten. Fint, win-win, det finns en kompetent personal som matchar vårt behov. Tänk om det vore sant - det skulle vara nåt.

Du får ingen information om personen, inget namn, kön, utbildning, arbetsbakgrund, språk eller annan information. I vissa fall är den informationen avgörande - det handlar inte om försök till diskriminering - det handlar om att matcha det behov verksamheten har. Någon (även denna människa styrd av regelverket såklart) börjar att matcha kompetenslistan mot behovslistan. 

Då får man en rörmokare istället för en snickare - båda arbetar ju med händerna. En bagare istället för en varubilschaufför- båda hanterar ju bröd. Detta har ju naturligtvis lyfts, ända till vår före detta utbildningsdirektör som svarade, ”åh nej det är helt oacceptabelt - ni ska ha den kompetens ni behöver”. Men det fortgår. Vill ni inte anställa den aktuella matchningen så har ni inget behov. Matchningen i fråga har heller ingen rätt till en åsikt vare sig om placering, arbetsuppgifter eller sin egen förmåga att utföra just det arbetet. 


Dyrt blir det ju också, trots att det förmodligen finns en ekonomisk grundtanke i detta. Det säger ju sig självt att en bagare utan körkort levererar brödet extremt långsamt på sin cykel, även fast hen gör allt hen någonsin förmår. Hen vet ju om sin bristande kompetens i frågan och är lika maktlös och ledsen som alla andra. Säger hen nej till uppdraget blir hen uppsagd från sin fasta tjänst i Norrköpings kommun. Meddelar vi - i all ömsesidighet med arbetstagaren - att detta fungerar inte - matchningen blev inget bra - får vi veta att då får vi se till att fortbilda personen i fråga. 


Skolan kostar ju mycket pengar som ni alla vet, ännu mer när man ska ha vikarie för vikariens vikarie alternativt avstå från matchning och trött säga ”nej vi behöver nog ingen ändå”. 

Jag vill poängtera att jag inte vet någonting om Navestadskolans skäl till uteblivna musikprofilpedagoger, det var bara skribenten Daniel Perssons antagande att skolan grävt en djup grop åt sig själv som fick mig att haka på just det exemplet. 

Men det jag faktiskt vet är att Norrköpings kommuns personalpolicy i rekryteringar och matchning håller på att förstöra Norrköpings skolor ordentligt- både i kvalitet och ekonomi- och alla i hela linjen vet om detta. De enskilda skolorna gräver inga gropar åt sig själva - det vet jag. De är nersparkade i en grop där någon öser sand på dem samtidigt som de försöker komma upp över kanten. Lägg ansvaret där det hör hemma.