Kommunen tar pengarna staten vill ge de utsatta barnen

I dessa tider Àr vi mÄnga som har svÄrt att fÄ hushÄllskassan att rÀcka till.

Nuvarande regering har valt att förlĂ€nga stödet fram till Ă„rsskiftet för att, som Ebba Busch sa hĂ€romveckan: ”stötta ekonomiskt utsatta familjer i denna svĂ„ra tid”. Det Ebba Busch glömde sĂ€ga var att nĂ„got helt annat gĂ€ller för barnfamiljer med försörjningsstöd, skriver Malin Östh (V) och Patrik WĂ„tz (L).

Nuvarande regering har valt att förlĂ€nga stödet fram till Ă„rsskiftet för att, som Ebba Busch sa hĂ€romveckan: ”stötta ekonomiskt utsatta familjer i denna svĂ„ra tid”. Det Ebba Busch glömde sĂ€ga var att nĂ„got helt annat gĂ€ller för barnfamiljer med försörjningsstöd, skriver Malin Östh (V) och Patrik WĂ„tz (L).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2023-05-03 15:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Prisökningen pĂ„ basvaror har varit extrem det senaste Ă„ret och berĂ€knas ligga runt 20 procent. Frivilligorganisationer vittnar om hur allt fler svenska hushĂ„ll har svĂ„rt att klara sina matinköp. Antalet som söker akut hjĂ€lp ökar snabbt. Samma mönster ses i kommunens skolbespisningar dĂ€r hungriga skolbarn Ă€ter mer pĂ„ mĂ„ndagar och fredagar, innan och efter man Ă€tit hemma. Flera skolor beskriver förĂ€ndringen som ”lavinartad”. 

För barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet finns sedan 2020 ett tillĂ€gg till bostadsbidraget. Nuvarande regering har valt att förlĂ€nga stödet fram till Ă„rsskiftet för att, som Ebba Busch sa hĂ€romveckan: ”stötta ekonomiskt utsatta familjer i denna svĂ„ra tid”. 

Det Ebba Busch glömde sÀga var att nÄgot helt annat gÀller för barnfamiljer med försörjningsstöd. Barnfamiljer med försörjningsstöd fÄr i Söderköping, och flera andra kommuner, inte behÄlla sitt tillÀgg. TillÀgget betraktas i Söderköping för den som har försörjningsstöd som en intÀkt och i samma stund som det kommer in pÄ kontot sÀnks försörjningsstödet med motsvarande belopp.

Familjen lĂ€mnas alltsĂ„ kvar pĂ„ precis samma plats som innan - i svĂ„r ekonomisk utsatthet. Medan det statliga stöd, som familjen har bĂ„de behov av och rĂ€tt till, istĂ€llet rullar in i och förstĂ€rker upp kommunens kassa. 

2020 sa dĂ„varande socialförsĂ€kringsminister och socialdemokraten Ardalan Shekarabi om möjligheten för familjer med försörjningsstöd att fĂ„ behĂ„lla sitt tillĂ€gg att ”vi vĂ€lkomnar alla initiativ kommuner tar för att förbĂ€ttra ekonomin för ekonomiskt utsatta familjer.” Nu sitter Shekarabis parti Socialdemokraterna i majoritet i Söderköpings kommun tillsammans med Ebba Buschs parti KD. TvĂ„ partier som sĂ€ger sig vĂ€rna ekonomiskt utsatta barnfamiljer, men som nĂ€r de styr och faktiskt har en reell möjlighet att pĂ„verka, vĂ€ljer att göra precis tvĂ€rtom. 

Intentionen frĂ„n staten har varit att stötta ekonomiskt utsatta barnfamiljer och dĂ€r barnperspektivet har vĂ€gt tungt utifrĂ„n att barn ska ha rĂ€tt till ett socialt liv och kunna utvecklas. Det finns kommuner som har valt att omdömesfullt se till intentionen i tillĂ€ggsbidraget och Ă€ndrat riktlinjer tillfĂ€lligt för berĂ€kning av försörjningsbidrag.  Familjer som Ă€r mest ekonomiskt utsatta fĂ„r dĂ„ behĂ„lla tillĂ€ggsbidraget, liknande som för andra barnfamiljer med bostadsbidrag.

För Söderköpings del Àr det 20 barnfamiljer som berörs. Att lÄta dem behÄlla sitt tillÀgg skulle ge en minimal effekt pÄ kommunens budget medan det för de berörda familjerna skulle kunna göra hela skillnaden. FrÄn VÀnsterpartiet och Liberalerna sÀger vi: sluta lÀgga beslag pÄ ett statligt stöd tÀnkt att gÄ till utsatta barnfamiljer. LÄt familjerna behÄlla det stöd de har rÀtt till och stöd de barn som Àr mest ekonomiskt utsatta i samhÀllet.