Klimatkrisen handlar om vetenskap

Liberalerna sprider vilseledande information om den klimatkris vi befinner oss i, skriver Naturskyddsföreningens klimatgrupp och Norrköpings Fridays For Future i en replik.

Debatt 25 november 2019 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel 16/11 undrade vi om Liberalerna i Norrköping står bakom Reidar Svedahls klimatkrisförnekande uttalanden på sina Facebooksidor. Vi har fått ett svar från kommunalrådet Reidar Svedahl (L). Vi tolkar därmed att Liberalerna i Norrköping stödjer Svedahls uttalanden. 

Klimatkrisen handlar inte om hopp och tro. Klimatkrisen handlar om vetenskap. FN:s klimatpanel IPCC sammanställer det rådande kunskapsläget från forskare världen över som granskats enligt vetenskapliga processer. Sveriges politiker har erkänt vetenskapen genom att stå bakom Parisavtalet. 

Svedahl, och därmed Liberalerna i Norrköping, väljer däremot att lägga ut dimridåer och halvsanningar som inte har någon vetenskaplig förankring. Det är klingar oseriöst när Svedahl påstår sig kunna bedöma allvaret i klimatkrisen bättre än den samlade vetenskapen. 

Liberalerna, genom Svedahls uttalanden, fortsätter att sprida vilseledande information om den klimatkris vi befinner oss i. Vi kan inte bemöta allt som Svedahl skriver i denna replik. Vi kommer att redogöra för våra svar mer i detalj på hemsidan för Naturskyddsföreningens Klimatgrupp i Norrköping och Facebooksidan för Norrköpings Fridays For Future.

Utsläppen i världen behöver halveras till år 2030. År 2020 har utpekats som sista chansen att vända utsläppskurvan brant nedåt för att klara Parisavtalet. Många åtgärder från olika håll behöver vidtas. Vi kan dock inte lita på att ny teknik och marknadsekonomin löser allt. 

Naturskyddsföreningens klimatgrupp och Norrköpings Fridays For Future uppmanar L i Norrköping att ta fram en tydlig handlingsplan för hur Norrköping ska uppfylla vår del av Parisavtalet. Än så länge finns ett utrymme för handling, men då krävs politiker och partier som lyssnar på vetenskapen och agerar. 

Naturskyddsföreningens klimatgrupp och Norrköpings Fridays For Future

Ämnen du kan följa