Klimatkrisen är inte bara en formsvacka

Det går att leva ett gott liv utan att ödelägga jordens resurser, skriver miljöpartisten Bengt Cete i en replik till Anna Nilsson (M).

Bengt Cete (MP) skriver att byggandet av det ekologisk-, socialt- och demokratiskt hållbara samhället måste börja nu.

Bengt Cete (MP) skriver att byggandet av det ekologisk-, socialt- och demokratiskt hållbara samhället måste börja nu.

Foto: Fredrik Jonson

Debatt2021-10-14 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Finns ny teknik för kärnkraft i mindre skala" NT 5/10

I sin replik på min kritiska artikel om moderaternas förkärlek för kärnkraft i NT den 25 september bekräftar partiets förbundsordförande i länet, Anna Nilsson, min teori om att Moderaterna ser klimatkrisen som bara en formsvacka. 

En formsvacka som vi snabbt ska komma över genom att byta ut de fossila bränslena mot den lika ohållbara kärnkraften, och sedan kan vi obekymrat fortsätta vår överkonsumtion av såväl ändliga som förnyelsebara resurser på den begränsade planet som är vår hemvist i universum. Jakten på ekonomisk tillväxt och ökad materiell konsumtion ska inte hindras, festen ska fortsätta oavsett priset för miljön och kommande generationer.

För oss gröna är klimatkrisen istället en klar och tydlig påminnelse om att byggandet av det ekologisk-, socialt- och demokratiskt hållbara samhället måste börja nu. Det är fullt möjligt, ja faktiskt nödvändigt, att leva ett gott liv utan att ödelägga jordens resurser för kommande generationer och de andra arterna på planeten som vi delar livsutrymmet med. 

Det är inte bara en moralisk skyldighet utan faktiskt förutsättning för vår egen överlevnad.

Det är tråkigt att Moderaterna inte delar den insikten.