Kameraövervakning visar på ett bristande omdöme

När jag läser artikeln slås jag direkt av den dubbelmoral som genomsyrar deras politik och deras ovilja att verkligen stå för sin politik.

Hade inte JO levererat sin starka kritik är jag övertygad om att övervakningen hade fortsatt, skriver insändarskribenten.

Hade inte JO levererat sin starka kritik är jag övertygad om att övervakningen hade fortsatt, skriver insändarskribenten.

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2023-06-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Vi ska naturligtvis hålla oss inom lagens ramar" NT 12/6

De lindar in sina argument i bomull och meningslösa siffror i stället för att ärligt talat om vad borgerlig politik står för och alltid har gjort.

Det är dessutom alltför lätt att dra paralleller till friskolornas skrupellösa uttag av vinster som går direkt ut till privata investeringar i stället för att (vad borde vara självklart) återinvesteras till skolverksamhet.

Vi kan därför konstatera att ägarna av friskolorna sysslar med skattefusk i mångmiljonbelopp om och om igen. Detta fusk nämns inte alls av de borgerliga utan de försvarar det och sticker huvudet i sanden.

Emellertid är det inte så konstigt. Borgerlig ideologi går hand i hand med det synsättet. 

Offentligt finansierad välfärd ska minska och marknadsekonomin ska öka. De kärnverksamheter de är satta att ansvara för har grovt misskötts under deras styre. Och att dessutom överföra strikt företagsekonomiska principer till skolverksamhet är i grunden fel därför att vinstsyfte är det övergripande målet där.

Här är det på sin plats att påminna om att denna politiska kvartett inte har något mandat alls om inte SD fanns där som samarbetspartner. De övriga partierna med undantag för moderaterna balanserar på gränsen att komma in i riksdagen.

Historiskt sett har borgerlig politik alltid sett ut som den gör idag och det är ju deras syfte och deras mål. Den stora skillnaden är att under tidigare borgerliga regeringar redovisade man ärligt sin ideologi och sina syften med densamma. 

Nu är taktiken den rakt motsatta.

Man vilseleder väljarna och vägrar tala klarspråk om sin inskränkta människosyn och sin dubbelmoral när man jämför det misstänkta bidragsfusket med friskolornas vinstuttag. 

Att dessutom använda kameraövervakning visar på ett bristande omdöme och en människosyn som inte är förenlig med våra demokratiska spelregler och det fria samhälle vi alla förhoppningsvis vill värna om. Hade inte JO levererat sin starka kritik är jag övertygad om att övervakningen hade fortsatt.

Lite ödmjukhet och ett förlåt går däremot inte att få från en kristdemokrat. Byt parti Eva-Britt Sjöberg!

Till sist har Ove Klinthäll helt rätt när han talar om att sila mygg och svälja kameler. (NT 12/6)

Friskolorna dränerar de kommunala skolorna på pengar och ökar därmed segregationen och otryggheten i den kommunala skolan. De resurser som behövs och det har lärare tjatat om länge är mindre klasser, fler personal och tillräckligt med skolor som möjliggör dessa insatser.

Nu sker det rakt motsatta.

Det är dags för politikerna att se till helheten och sluta att jaga utsatta människor för några ynka kronor här och där. Inlevelse i andra människors situation, allas lika värde och demokratiska spelregler borde vara självklart för Norrköpings förtroendevalda politiker.

Men så är inte fallet. Här borde en ursäkt till berörda människor och en stor dos av ödmjukhet vara på sin plats. Självgodhet klär sällan en politiker. Men däremot att vilja gott.