Kaisa Karro blundar för sitt ansvar för en vård i kris

Även om det är valtider så är det faktiskt med viss förvåning jag läser Kaisa Karros (S) debattinlägg i NT.

Moderaterna menar att arbetsmiljön måste bli bättre och att det ska vara möjligt att göra karriär med en bra löneutveckling, skriver Marie Morell (M).

Moderaterna menar att arbetsmiljön måste bli bättre och att det ska vara möjligt att göra karriär med en bra löneutveckling, skriver Marie Morell (M).

Foto: Jasmine Hübinette

Debatt2022-08-31 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Egen personal före vinst till hyrbolag" NT 21/8

Socialdemokraterna har, med Kaisa Karro i spetsen, styrt Region Östergötland i åtta år. Åtta år. Men det låtsas Karro inte om.

Nej, istället utlovas det att nu minsann kommer Socialdemokraterna göra satsningar på personalen. Samtidigt skriver Kaisa Karro själv att under perioden januari till maj 2022 har kostnaderna för inhyrd personal i hälso- och sjukvården ökat med lite drygt 40 procent, om man jämför med samma period 2021.

Det har alltså skett under hennes ledning, men det lämnas utan kommentar. Nej, men nu är S-målet 100 procent egen personal. 

Inte med ett ord beskriver Kaisa Karro krisläget i vården i Östergötland i dag. Inte med en mening vänder hon sig till vårdens personal, som dag och natt vänder ut och in på sig själva för att kunna bemanna vårdplatser och ge den vård som östgötarna behöver. Kaisa Karro glömmer också att tydliggöra att utan den inhyrda personalen hon skriver om, och är kritisk till, så hade enheter i vården fått stänga. Patienter i behov av vård hade fått vända i dörren. 

Det är dit vi har kommit under Socialdemokraternas ledning, men det vill inte Kaisa Karro vare sig se eller medge. Hon ber istället om förtroendet att få fortsätta fyra år till. 

Moderaterna menar att Region Östergötland behöver en ny politisk ledning. En ledning som inte blundar för problemen, utan som istället har de lösningar som krävs.

Som östgöte ska du vara trygg med att du får vård i tid, när just du behöver den. Du ska inte behöva oroa dig för att ditt barn sätts i kö till BUP, istället för att få hjälp. Eller att din mamma med en cancerdiagnos skickas till en annan region för att få vård innan det är för sent. 

I arbetet med att korta vårdköerna är medarbetarna avgörande. Utan medarbetare, ingen vård. Moderaterna menar att arbetsmiljön måste bli bättre och att det ska vara möjligt att göra karriär med en bra löneutveckling. Vi vill även höja OB-tillägget för alla som jobbar obekväm arbetstid. Men det handlar också om vikten av ett hållbart arbetsliv, där det finns möjlighet till återhämtning. 

De bemanningsproblem som finns i sjukvården idag måste lösas via olika insatser, men avgörande är medarbetarnas hälsa och välbefinnande. Det är bara så vi kan behålla våra medarbetare och garantera vård till östgötarna. Det måste varje politiker, och varje parti, som gör anspråk på att leda Region Östergötland kommande fyra år ta på största allvar.