Jarls svar till Sayeler: I nöden prövas relationer

Uppenbart är att socialdemokraterna nu är beredda att riva upp relationen till fristående skolor när den kommunala verksamheten behöver anpassas efter verkligheten.

Vi ska samarbeta mer med fristående aktörer och ta ett gemensamt ansvar för bra utbildning i Norrköping, skriver kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Vi ska samarbeta mer med fristående aktörer och ta ett gemensamt ansvar för bra utbildning i Norrköping, skriver kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Foto: Patrik Selsfors

Debatt2023-04-19 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Ge kommunen vetorätt vid etablering av nya skolor" NT 18/4

Maria Sayeler Behnam (S) skriver i NT om att det borde införas ett kommunalt veto mot skoletableringar. Jag håller inte med.

I Norrköping finns ett stort antal familjer som valt en fristående skola. Socialdemokraterna vill nu alltså aktivt bekämpa den valfrihet som gör detta möjligt. Det är bra med tydliga besked. Mitt besked är lika tydligt. Vi ska samarbeta mer med fristående aktörer och ta ett gemensamt ansvar för bra utbildning i Norrköping. Det kommer innebära förändringar för Norrköpings kommunala skolor och tillsammans med utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel genomförs nu nödvändiga reformer. Det handlar både om den omställning av lokaler som kommer genomföras i närtid och att ta fram former för bättre strukturell samverkan. 

Som kommunpolitiker har vi inte enbart ansvar för de elever som går i kommunala skolor utan det vilar ett tungt ansvar på oss att alla barn och ungdomar får goda förutsättningar i form av utbildning som förbereder för vuxenlivet. 
Antingen gör man detta på det sätt som Sayeler förespråkar - genom att begränsa eller förbjuda valfrihet eller så bejakar man verkligheten och arbetar för att alla barn och ungdomar, oavsett vilken huvudman familjerna väljer, ska få en bra skola. 

Jag fortsätter tro på kraften i valfrihet och tar samtidigt även ansvar för den effekt som människors fria val får på olika kommunala verksamheter. Målet för mig är glasklart – bra välfärd för skattekronan oavsett vem som utför den.