Ja till flygplats, nej till vindkraftverk

Ja till flygplatsen och nej till vindkraft i Kolmården, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).
Ja till flygplatsen och nej till vindkraft i Kolmården, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

I åtta år har Liberalerna varit med och styrt Norrköping. Det är historiskt för vår kommun med ett så långt borgerligt maktinnehav, och vi är stolta över den utveckling vi fått vara med och leda

Debatt 12 maj 2022 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I stort har vår stad haft en mycket positiv utveckling, inte minst med ett starkt bostadsbyggande och många nya företagsetableringar.

Om knappt fyra månader går vi till val igen. Vi liberaler kommer göra allt vi kan för ett bra valresultat. I slutet av maj samlas liberala valarbetare från hela landet i vår sällsynt vackra stad för Liberalernas nationella valkick-off. Då kommer vi stolt visa hur viktiga samhällsbyggnadsfrågorna är för en växande, trivsam stad.

Byggande och utveckling måste nämligen gå hand i hand med omsorg om natur och landskap. Jag valdes in som kommunalråd 2014 genom min kamp för att rädda Strömparken. Nu har jag ett nytt viktigt uppdrag framför mig.

Vi vill behålla Norrköpings flygplats!

Flygplatsen är en samhällsekonomisk vinst. Den är viktig för brandflyg och ambulansflyg. Den uppskattas jättemycket av de tiotusentals Norrköpingsbor som älskar att flyga från och landa på hemmaplan.

Flygplatsen ger direkt och indirekt arbete till ett hundratal personer. Den är en viktig del i att göra Norrköping till en helhetsleverantör inom logistik tillsammans med E4 och E22, fullservicehamn för Östersjöns största fartyg och Södra stambanan för järnvägsgods.

Nu kommer även elflyget och inom bara några få år kan vi flyga direkt, snabbt, enkelt, billigt och inte minst miljövänligt till många olika flygplatser i vårt land. Vi har stora möjligheter att gå i täten för allt spännande som händer inom drönarutvecklingen. Med den forskning som bedrivs i regionen ligger Norrköping i framkant för spännande nyetableringar.

Vi säger nej till vindkraft i Kolmården!

Just nu vill två bolag – Holmen och Tekniska Verken i Linköping – bygga vindkraftsindustri på olika håll i Kolmårdsskogarna.

Jag förstår att Norrköping och Sverige behöver mer pålitlig el, varje månad, dygn och timma. Det är därför Liberalerna förespråkar kärnkraft. Vindkraftsindustrin är nämligen raka motsatsen till den planerbara och pålitliga elproduktion som behövs till våra industrier.

Bullerstörningar från vindkraftverk påverkar människor hälsa. Den som drabbas har ofta svårt att sälja sina hus, och människor blir ekonomiskt låsta till bostäder som gör dem sjuka. Trots det vägrar vindkraftsindustrierna att ersätta de enorma värdeminskningarna på fastigheter som drabbar de närboende.

Det säger sig själv att djur- och fågelliv blir lidande av dessa blinkande stålskogar. Vi oroas också över de stora utsläpp av mikroplaster och giftig bisfenol som vindsnurrorna läcker ut i naturen varje år, miljögifter som skadar fortplantningen hos djur, fiskar och människor.

Säkerhetsriskerna innefattar också tekniska faror. Nyligen tappade ett vindkraftverk i Tranås en av sina vingar. Vingen väger 12 ton. Vilken tur att ingen befann sig i närheten av den fallande vingen.

Holmen har nu tagit tillbaka sin ansökan om vindkraftsindustri i Finspångs kommun. Det är bra och Liberalerna vill att de agerar på samma kloka sätt i Norrköping. Vi arbetar också för att kommunägda Tekniska verken i Linköping lämnar vår vackra natur i Kolmården i fred. Låt dem bygga på hemmaplan om de önskar vindkraftsindustrier.

Propellrar ska sitta på flygplan där de gör nytta – inte på vindkraftverk där de gör skada.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa