NT:s ledarsida tar 24/10 upp en ytterst viktig och aktuell fråga, nämligen äganderätten. Ledaren efterlyser uttryckligen svar från Östergötlands riksdagsledamöter om hur vi ställer oss till de hot som nu föreligger mot äganderätten.
Låt mig svara klart och tydligt för Kristdemokraternas räkning: Vi säger ja till äganderätten och nej till rättsosäkerhet för skogsägare!
Äganderätten till skogen hotas på flera fronter. De senaste åren har myndigheterna tolkat artskyddsförordningen alltmer extremt. Det finns exempel på att enskilda förlorat upp till 100 procent av sina intäkter och inte heller fått någon statlig ersättning. Kristdemokraterna anser att regeringen snarast bör förändra artskyddsförordningen så att äganderätten säkras.
Vi motsätter oss också regeringens planer på en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper. Om en markägare fått en del av sin mark utpekad som nyckelbiotop kan virket från den marken inte säljas som FSC-certifierat. Det går inte att överklaga en nyckelbiotopsinventering
Det är redan idag ett problem att Skogsstyrelsen lägger ut avverkningsanmälningar på nätet. Dessa publiceringar innebär att många skogsägare känner sig uthängda. Dessutom ökar antalet överklaganden vilket orsakar merarbete för skogsbrukaren. Ytterligare rättigheter som nu en statlig utredare föreslår, att ge olika grupper rätt att överklaga skogsägarens brukande av sin egendom skulle naturligtvis innebära en fortsatt urgröpning av äganderätten och ökad byråkratisering av skogsnäringen.
Det är mycket oroande att tillämpningen av lagarna kan glida iväg utan föregående politiska beslut. Detta är en hotbild inte bara för äganderätten utan också för demokratin.
Det behövs i stället en politik som erkänner värdet av det långsiktiga och ansvarsfulla brukande som skogsägarna står för. Sveriges välstånd har varit och är fortsatt beroende av skogen. Ekonomiskt så svarar skogen för över hundra miljarder i exportintäkter för Sverige. Dessutom spelar ett aktivt skogsbruk en viktig roll för omställningen till ett fossilfritt samhälle, vilket är nödvändigt för att möta det globala klimathotet.