Investera i kulturen för en bättre framtid

Cnema är en verksamhet som får minskade anslag. Arkivbild.
Cnema är en verksamhet som får minskade anslag. Arkivbild.

Norrköping är ihåligt som en ost.

Debatt 19 april 2023 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Evenemangsbolaget föreslås få mera resurser från start" NT 14/4

Inte bara står det tomma lokaler här och där i stan som ingen får eller har råd att använda, kommunens slogan Let's create klingar tyvärr också ihålig för en del av oss som brinner för den konst och kultur medborgarna själva skapar.

Vi längtar ständigt efter bättre förutsättningar att kunna starta och driva det slags inkluderande kulturprojekt som överbryggar onödiga avgränsningar mellan människor med olika bakgrund, i olika ålder och med olika erfarenheter. Den politiska ledningen lovar oss istället en tråkigare stad och plockar bort 3,4 miljoner kronor från kulturbudgeten - och hinkar, enligt en artikel i NT,  med andra handen in flera miljoner av samma gemensamma skattepengar i det nya evenemangsbolag som ska köpa in färdigpaketerade upplevelser till de medborgare som har råd att ta del av dem.

I denna cyniska och individcentrerade tid, där så många ropar på hårdare tag - som riskerar att splittra oss ännu mer - vill vi fortfarande stå upp för en mer positiv människosyn där vi förutsätter att människor i grunden vill varandra väl och kan åstadkomma storslagna saker tillsammans. Vi vet att kollektivt kulturskapande bygger tillit - till samhället, till varandra och till sin egen förmåga.

Många kämpar idag med psykisk ohälsa och känner maktlöshet, frustration och vrede över tillståndet i världen och över olika slags orättvisor, konflikter och förtryck. Genom att bjuda in till gemensamt konstnärligt skapande kan vi visa på konstruktiva metoder att lätta på trycket, som alternativ till de destruktiva villovägar som rädda och tilltufsade personer annars kan hamna på.

Vi ser allas rätt och möjligheter att uttrycka sig konstnärligt som en nödvändig del av den levande, kreativa och trygga stad vi alla vill ha och behöver.

Vi föreslår därför att kommunen i samverkan med det lokala näringslivet avsätter motsvarande belopp som nu binds i evenemangsbolaget till stöd för oss som driver den öppna, närproducerade kultur som är stadens kreativa kapillärer, och som sträcker sig långt utanför den grupp medborgare som har möjlighet att ta del av de inköpta evenemangen.

Att tillföra medel till kulturen istället för att skära ner på den är en investering för en bättre framtid. Då kan staden på sikt fostra fler framgångsrika grupper och enskilda konstnärer. Om vi får möjlighet att låta våra egenskapade produktioner slå ut i full blom så kanske vi rent av kan sälja dem - eller våra arbetsmetoder - till andra kommuner.

Let's create!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa