Replik
”Radikala förändringar behövs för klimatet” i NT 25/8
Jojo, att Miljöpartiet är ett parti åt vänster är ingen hemlighet, men att deras företrädare förespråkar att vi skulle införa ett helt odemokratisk styre med dem själva som enda bestämmande är anmärkningsvärt.
En annan sak som också är anmärkningsvärd är att Miljöpartiet ingår i regeringen och de innehar posten som miljöminister. Det förpliktar, men när det passar dem så låtsas de inte om det. Detta gäller även själva ministern Bolund.
Mia Skölds resonemang går ut på att de inget kan göra förrän de har statsministerposten och det är inte så troligt att det sker. Tänk om de istället skulle berätta vad de har genomfört och vad de ska genomföra i nutid, istället för dessa fluffiga önskningar. Vad konkret gör de och kommer att göra närmaste året? Det tror jag många med mig skulle vara intresserad av att få veta.
Senaste tiden har man kunnat läsa i NT om problemen med laddstationer. Det är för långa tillståndsprocesser och det tar alldeles för lång tid. Vad gör miljöpartiet för att korta dessa tider? Bolund får också kritik för att regeringen genom att dela upp beslutet om kärnkraftsavfallet sinkar processen. Detta kan leda till elbrist 2024. Är det ansvarstagande politik?
Om vi går över till vad vi i Moderaterna gör så sitter vi i opposition, men efter valet 2022 så kommer vi att satsa på laddinfrastruktur, kortare tillståndsprocesser och på att behålla den kärnkraft vi har tillsammans med många andra åtgärder.
Mia Sköld skriver att efter 2030 ska vi inte använda en enda droppe fossilt bränsle, men hon glömmer att berätta hur det ska gå till. Vidare skriver hon att all industri ska ha fossilfria energisystem, även cementindustrin. Hon glömmer att berätta hur Miljöpartiet tänker att vi kommer dit? Förutom att hon vill höja priset på bensin/diesel så ingen har råd att köpa det.
Vi Moderater är väl medvetna om att detta är något politiken måste göra tillsammans med industrin. Industrin gör väldigt mycket redan idag, men kommer att behöva stöd för innovation, riskdelning och investeringar. Svensk industri skulle kunna leda den globala klimatomställningen: från vätgasbaserad reduktion av malm till stål och järn, till helt nya fiberbaserade produkter från träråvara, kemisk återvinning av plast, nya produktionsprocesser för syntetiska bränslen, ny vätgasbaserad värmeteknik för högtemperaturvärme, och så vidare I dagsläget är detta en risk och det bär sig inte ekonomiskt så industrin behöver hjälp av politiken som måste stötta omställningen.
Elen är en trång sektor och både stamnät och regionnät måste förstärkas. Detta är processer som brukar ta 10-12 år och här måste det till både ny lagstiftning och nya regler om tiden ska kunna kortas. Det är alltså inte brist på saker som de som sitter i regeringsställning borde ta tag i.
Moderatledda kommuner jobbar på inom miljöområdet. Helsingborg har under många år vunnit utmärkelsen ”Sveriges miljöbästa kommun”. 2020 vann de för fjärde gången i rad och i år hamnade de på en andraplats.
Mariestad är en annan moderatledd kommun som har världens första solcellsdrivna tankstation för vätgas. Genom det är de en föregångare och de använder vätgas till drivmedel och att värma upp kommunens lokaler.
Det har gjort att kommunen har blivit utnämnd av Unesco som ett modellområde för hållbar utveckling.