Fel påstå att det pågår en kulturslakt i Norrköping

Vi bildar tillsammans med Sverigedemokraterna den styrande majoriteten i Norrköping och har därmed ett ansvar för hela kommunen och hela den kommunala ekonomin.

Sophia Jarl (M), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L) har kallat till presskonferens på fredagsmorgonen.

Sophia Jarl (M), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L) har kallat till presskonferens på fredagsmorgonen.

Foto: Arkivbilder

Debatt2023-09-15 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Moderaterna värnar inte skola och vård framför kulturen" NT 9/9

Det här är ingen nyhet för Socialdemokraterna som varit i maktposition fram till valet 2022. 

Vi har bestämt oss för att genomföra nödvändiga reformer för att skapa hållbara ekonomiska förutsättningar för Norrköpings kommun.

Det innebär att skolorganisationen anpassas efter faktiskt elevantal, investeringstakten bromsas för att säkra att vi har råd med drift och underhåll och arbetet för att minska behovet av försörjningsstöd fortsätter. 

Det här är ingenting som görs lättvindigt – men vi gör det för att säkerställa Norrköpings kommuns ekonomi i ett längre perspektiv.

Reformer är nödvändiga när vi lägger samman ett antal utmaningar. Det handlar främst om sviktande befolkningstillväxt, höga räntor och inflation samtidigt som andelen äldre ökar och stora barnkullar ska igenom skolsystemet. Tyvärr upplever vi att Socialdemokraterna väljer att lägga mycket kraft på att kommentera våra reformer och mindre tid på en egen agenda för Norrköping. 

Vi kan konstatera att under mandatperiodens första år har det inkommit ett mindre antal förslag från Socialdemokraterna. För oss handlar oppositionspolitik inte bara om att granska och tycka till om sittande majoritet utan minst lika mycket om att driva egen politik.

Det är sant att alla nämnder inklusive utbildningsnämnden har fått ett generellt effektiviseringskrav på 1,35 procent för 2024. Det är också sant att Socialdemokraternas budgetförslag innehöll ett förslag där Utbildningsnämnden undantas 2024 men inte 2025 och framåt. En del av finansieringen i Socialdemokraternas budget var att öka uttagskravet på den kommunala bolagskoncernen. Det innebär till exempel att trycket på både Hyresbostäder och Norrköpings hamn att ta ut vinster ökar vilket är ohållbart om man vill vara långsiktig.

Borgerlig samverkan gör också uttag ur bolagskoncernen för att stärka den kommunala budgeten – men det är på nivåer som inte överstiger det som bolagen själva ser som rimliga och hållbara. 

Det som däremot inte är sant är att det pågår en kulturslakt i Norrköping. Vi ser med oro på hur ett stort oppositionsparti som Socialdemokraterna aktivt deltar i att sprida felaktiga påståenden om vad som pågår i Norrköping. 

Det som Socialdemokraterna kallar för slakt är ett generellt sparbeting på 1,35 procent som alla nämnder har. Socialdemokraterna följer oss och har lagt samma besparingsförslag på kultur- och fritidsnämnden. Vi diskuterar gärna prioriteringar i tuffa ekonomiska tider men att medvetet sprida felaktigheter för att tillsynes vilja piska upp en debatt skadar och är inte att vara en konstruktiv opposition. 

Avslutningsvis – det är inte hållbart att lova allt till alla och kulturen har ingen särställning när ekonomin är kärv. Vi står fast vid att även våra kulturinstitutioner måste ta en del av kommande års effektiviseringskrav. 

Det kommer bli formella ärenden kring detta och vi ser fram emot att få veta vad Socialdemokraterna vill. Om vi fortsatt undantar till exempel Scenkonst Öst verksamhetsbidrag från neddragningar kommer det vara kommunens kärnverksamhet och övrigt kulturliv som får bekosta att en grupp ska sitta i orubbat bo när alla andra tvingas till förändring. 

Alternativet till att prioritera mellan olika verksamheter är att be Norrköpingsborna om mera pengar – det vill säga att höja skatten. Det är inte en alternativ för oss – men kanske är det så Socialdemokraterna väljer att göra. Det får framtiden utvisa. 

En del av finansieringen i Socialdemokraternas budget var att öka uttagskravet på den kommunala bolagskoncernen. Det innebär till exempel att trycket på både Hyresbostäder och Norrköpings hamn att ta ut vinster ökar vilket är ohållbart om man vill vara långsiktig, skriver Sophia Jarl (M), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L). Arkivbild.
En del av finansieringen i Socialdemokraternas budget var att öka uttagskravet på den kommunala bolagskoncernen. Det innebär till exempel att trycket på både Hyresbostäder och Norrköpings hamn att ta ut vinster ökar vilket är ohållbart om man vill vara långsiktig, skriver Sophia Jarl (M), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L). Arkivbild.