Ingen pensionär ska leva i relativ fattigdom

Nu stärker Vänsterpartiet ekonomin för landets sämst ställda pensionärer. Tillägget betalas ut från och med augusti i år, enligt förslaget.

Andelen pensionärskvinnor i Finspång med garantipension är större än i Östergötland och Sverige som helhet, skriver Lilibet Gustafsson och Ingrid Westlund, Vänsterpartiet i Finspång.

Andelen pensionärskvinnor i Finspång med garantipension är större än i Östergötland och Sverige som helhet, skriver Lilibet Gustafsson och Ingrid Westlund, Vänsterpartiet i Finspång.

Foto: Widar Andersson/Magnus Johansson

Debatt2022-03-01 07:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höjda pensioner för de pensionärer med lägst inkomster var Vänsterpartiets krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. 

Sammanlagt föreslås nu över en miljon av landets pensionärer omfattas av garantitillägget som Vänsterpartiet har förhandlat fram tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Tillägget ska betalas ut från och med augusti 2022 och uppgår i genomsnitt till över 750 kronor i månaden. Nästan en halv miljon människor får maxbeloppet på 1000 kronor. 

I Finspång kommer över 1700 pensionärer få ta del av tillägget, enligt förslaget. Drygt 85 procent av dem är kvinnor.

Redan 2016 uppmärksammade vi problemet med låga pensioner, särskilt för kvinnor, genom vår studie “Stark och levande - en studie av elva finspångskvinnors upplevelser av att vara pensionär”. Vi kunde konstatera följande:

”Andelen pensionärskvinnor i Finspång med garantipension är större än i Östergötland och Sverige som helhet. 62 procent av kvinnorna i Finspång har garantipension, men endast tio procent av männen. Kvinnornas oro för ekonomin som pensionär, kan ses och förstås i ljuset av dessa siffror.” 



Det nuvarande pensionssystemet har misslyckats med sin uppgift att se till att de som arbetat ett helt yrkesliv ska kunna leva ett gott och värdigt liv. Kommunalarbetare och industriarbetare beräknas få under 50 procent av sin slutlön. Skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner är stora. Kvinnor har i genomsnitt 69 procent av mäns pension och skillnaden ökar med åldern.



Sverige har den högsta andelen fattigpensionärer av de nordiska länderna. Omkring 300 000 pensionärer lever i relativ fattigdom. Nästan hälften av landets kvinnliga pensionärer har så låg pension att de får garantipension. 

Vänsterpartiet är väldigt glada över den här reformen som stärker ekonomin för de pensionärer som behöver det mest. Samtidigt måste mer göras. Pensionssystemet behöver ge verklig ekonomisk trygghet särskilt till de som nu har lägst pension, oftast kvinnor.

Pensionssystemet bör innehålla ett grundskydd som gör att ingen pensionär tvingas leva i relativ fattigdom och garantera pensioner motsvarande 80 procent av slutlönen för låg- och medelinkomsttagare, inkluderat tjänstepension. 



Systemet ska också ge människor som slitit ut sig under ett långt och tungt arbetsliv möjlighet att avsluta yrkeslivet i förtid med en rimlig pension. Vänsterpartiet vill också ha en öppen och demokratisk process kring pensionerna, istället för dagens ordning med slutna förhandlingar inom en pensionsgrupp. 

Nu börjar vi med att förbättra för de sämst ställda pensionärerna. Nästa steg blir att arbeta för en höjning av inkomstpensionerna.