Ingenting är gratis - påstå annat är direkt felaktigt!

Självklart tycker vi i MUF att om museer ska existera i kommunaldrift bör de åtminstone vara självfinansierande.

Vi har stor respekt för olika individers kultur och vad man anser att kultur är, för man ska aldrig glömma att kultur är subjektivt och olika för alla, skriver William Krohn och Olle Connman Ek.

Vi har stor respekt för olika individers kultur och vad man anser att kultur är, för man ska aldrig glömma att kultur är subjektivt och olika för alla, skriver William Krohn och Olle Connman Ek.

Foto: MUF Östergötland

Debatt2023-07-20 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Vår stads historia ska vara gratis för alla" NT 14/7

Det är ingen mänsklig rättighet att gå på museum betalda av någon annan och att påstå att inträdet för våra museer idag är gratis är direkt felaktigt, idag betalar vi alla oavsett om vi nyttjar det eller via skattsedeln.

Det är lätt att tolka samtliga texter som uttrycker sin skepticism kring att öka självfinansieringen som om varenda Norrköpingsbo nyttjar våra kommunalt finansierade kulturverksamheter, det är långt ifrån sanningen. Vi har stor respekt för olika individers kultur och vad man anser att kultur är, för man ska aldrig glömma att kultur är subjektivt och olika för alla, men att tvinga varenda skattebetalande individ inklusive de människor som tjänar minst att finansiera någons egna intresse är moraliskt fel. 

Den elitiska kulturpolitiken måste upphöra. Under regeringen Löfven så valde man att höja momsen på biobiljetter för att det i sin tur skulle finansiera fri entré på statliga museer. Detta är ett typiskt exempel på när man favoriserar viss kultur framför någon annan kultur. Om något är detta också ett praktexempel på det förakt vänstern och socialdemokraterna har till sådan kultur som är vanlig och folklig. För det kommer alltid finnas fler familjer och människor som väljer att se en bra film på bio snarare än att gå på ett museum.

Vi i MUF kunde presentera vår helt egna kommunala skuggbudget här på NT för ett tag sedan, där la vi ett förslag på 1 krona skattesänkning för varje hundralapp, en sådan skattesänkning hade gett en undersköterska cirka 3000 kronor mer varje år att kunna lägga precis på vad den individen själv tycker är viktigt. Om man då tycker det är mest intressant att gå på stadsmuseet så skulle det vara många inträden betalda. Men skillnaden mellan höger och vänster i denna fråga kommer alltid i slutändan koka ner i att vi anser att varje hårt arbetande individ har förmåga att fatta egna beslut själva medan vänstern vill tvinga alla att finansiera det som vänstern tycker är värt att finansiera.