Ingen brist på platser på äldreboenden i Norrköping

Den 18 oktober skrev Anna Bergendal från Vårdföretagarna helt riktigt att många kommuner i länet har brist på äldreboendeplatser idag.

 I Norrköping är det tvärtom så att vi har fler platser på äldreboenden än dagens behov. Detta gör att vi bland annat har tio platser finansierade på Kvillinge äldrecenter som vi ännu inte har behövt öppna, skriver Andreas Bohlin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I Norrköping är det tvärtom så att vi har fler platser på äldreboenden än dagens behov. Detta gör att vi bland annat har tio platser finansierade på Kvillinge äldrecenter som vi ännu inte har behövt öppna, skriver Andreas Bohlin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Foto: Elin Holmer

Debatt2022-10-24 19:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Hälften av länets kommuner har brist på äldreboenden" NT 18/10

Tyvärr hävdar hon felaktigt att Norrköping skulle vara en av dessa kommuner. Norrköping har ingen äldreboendebrist, vilket också framgår tydligt i den undersökning från Boverket som Anna Bergendal själv hänvisar till. I Norrköping är det tvärtom så att vi har fler platser på äldreboenden än dagens behov. Detta gör att vi bland annat har tio platser finansierade på Kvillinge äldrecenter som vi ännu inte har behövt öppna.

Anna Bergendal önskar som representant för Vårdföretagarna att kommuner i större utsträckning ska låta privata företag äga och driva vårdboenden och menar att kommunen slipper den ekonomiska risken en sådan investering innebär.

I Norrköpings kommun är vem som äger fastigheten och vem som driver vård- och omsorgsverksamheten två skilda frågor. Kommunen har äldreboenden som drivs i kommunägda fastigheter och i fastigheter som kommunen hyr från privata fastighetsägare. Vem som driver äldreboendet – kommunen eller en privat utförare – varierar över tid. 

Motivet för detta ställningstagande, som gjordes i slutet av 1990-talet, är att försäkra sig om att kommunen genom hyresavtal har tillgång till fastigheten oberoende av vem som driver verksamheten i den. Vid förändringar av vem som driver ett äldreboende – kommunen eller en privat utförare – så kan den äldre personen få bo kvar i sin bostad.

Vad Anna Bergendal inte tar upp i sitt debattinlägg är vilka risker det faktiskt innebär för kommunen att både fastighet och drift ligger hos ett privat företag. Dels finns den ekonomiska aspekten att det nästan alltid långsiktigt är billigare att äga än att hyra en fastighet, men framförallt så innebär det en risk att kommunen i händelse av att företag exempelvis går i konkurs plötsligt måste evakuera och hitta nya platser till de boende.

För att undvika detta har vi i Norrköping prioriterat att i så stor utsträckning som möjligt låta kommunen äga lokalerna även när ett äldreboende drivs privat. På så sätt kan vi säkerställa att kommunen vid behov snabbt kan gå in och ta över driften av ett boende utan att omsorgstagarna tvingas flytta.