Inför obligatoriska gynundersökningar

I dag görs det inte tillräckligt för de barn och flickor som kommer till Norrköping från hederskulturer, anser Moderateras Sophia Jarl.

Förbjud. I mötet med barn och ungdomar ska niqab och burka inte vara accepterat som arbetskläder, föreslår Sophia Jarl (M).

Förbjud. I mötet med barn och ungdomar ska niqab och burka inte vara accepterat som arbetskläder, föreslår Sophia Jarl (M).

Foto: FRED ERNST

Debatt2016-01-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i Norrköping har under många år byggt upp en inkluderande stad. En stad där vi tar till vara på varandras olikheter, kompetenser och erfarenheter. Om vi vill värna det måste vi politiker vara beredda att agera när människor ser problem i vardagen.

Obesvarade frågor skapar rädsla. Den enkla lösningen är att tänka ”vi och dem”. Vi har länge besvarat frågor med en anklagelse om rasism. Det är inte rasism att fråga och det är inte rasism att undra över en vardag i snabb förändring. Det är inte heller rasism att stå upp för de värderingar som utvecklats genom envist jämställdhetsarbete.

Därför är det hög tid att vi, lokalt och omgående ser över några områden där vi idag inte gör tillräckligt för barn och flickor som kommer till Norrköping från hederskulturer. Inte bara för barnens enskilda rättigheter utan för att vi som kommun ska stå upp och verka för den jämlikhet som vi i Sverige själva har kämpat för i över 100 år. Vi behöver belysa den verklighet som vi idag möter och vi kan aldrig acceptera sammanhang där pojkar och flickor inte har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Det ska vara nolltolerans för avsteg från våra grundläggande normer.

• Niqab och Burka ska i mötet med barn och ungdomar inte vara accepterat som arbetskläder i kommunen. Det är dels ett uttryck för ett förtryck som vi aldrig kan stå bakom och dels försvårar det kommunikationen mellan barn, föräldrar och kollegor.

• Könsstympning skulle kunna förhindras genom att skolhälsovården ser över möjligheten att införa obligatoriska gynekologiska kontroller på flickor från hederskulturer. Svensk lag är tydlig och straffskalan hög för de som medverkar till att barn könsstympas. Genom obligatoriska läkarkontroller likt de som genomförs på pojkar kan kommunen mer effektivt bidra till att både kontrollera och bevisa könsstympning.

• Religiösa förskolor bör inte få kommunala medel för att drivas och religiösa friskolor bör kommunen yttra sig negativt till vid nyetableringar i kommunen. Alla barn och ungdomars har rätt till en förskola och skola utan starka, specifika religiösa förtecken. Skolan ska vara öppen för olika värderingar där barnen själva ska få möjlighet att tänka fritt, utan påtryckningar om vilken religion som ska ses som det ”rätta”.

• Skolor bör inte tillåta huvudduk förrän tidigast 15 år. Det är helt oacceptabelt att skolor, oavsett huvudman, accepterar ett religiöst ”klädesplagg” på barn vars primära uppgift är att reglerar relationen mellan man och kvinna. Huvudduken är till för att dölja och minska kvinnans attraktivitet. Är det rimligt att skolan stödjer ett sådant förhållningssätt på minderåriga flickor som enligt svensk lag ännu inte uppnått ålder för sexuellt umgänge? Svaret är förstås nej.

Politikens önskan att alltid framstå som korrekt har hindrat partier att stå upp för ideal som generationer arbetat för sedan början på 1900-talet. Det är inte ett förhållningsätt jag kan stödja. Låt oss därför gemensamt se till att vi i Norrköping aldrig accepterar religiösa eller kulturella handlingar som förtrycker människor. Vi har kämpat för ett av världens mest jämställda samhällen – det tycker jag är värt att bevara och försvara även om det innebär konflikt med de som tycker annorlunda.

Jämställdhet

Läs mer om