Inför ett statligt stöd till frivilligcentralerna

På de orter där frivilligcentraler eller frivilligverksamheter finns, rekryteras frivilliga som kan hjälpa till med inkludering av nyanlända, med stöd till familjer, mötesplatser för ensamma, hjälp och stöd till människor med psykisk ohälsa med mera

Varje frivilligcentral har sitt eget unika upplägg och anpassar ofta sin verksamhet efter de behov som finns i samhället, skriver Torbjörn S. Brandhill, förbundsordförande Sveriges frivilligcentraler. Arkivbild.

Varje frivilligcentral har sitt eget unika upplägg och anpassar ofta sin verksamhet efter de behov som finns i samhället, skriver Torbjörn S. Brandhill, förbundsordförande Sveriges frivilligcentraler. Arkivbild.

Foto: Axel Johansson

Debatt2022-09-15 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några exempel på verksamheter är Frivilligcentralen Oscar, Frivilligcentralen i Umeå, Samverket i Åmål, Haga Frivilligcentral i Örebro och Frivilligcentralen i Norrköping. 

Varje verksamhet har sitt eget unika upplägg och anpassar ofta sin verksamhet efter de behov som finns i samhället. Nu efter corona-pandemin måste vi verkligen inse värdet av frivilliginsatser och inse hur viktigt det är att bryta den ofrivilliga ensamheten. Detta är viktigt för människors hälsa, deltagande och inflytande i en demokrati men också viktigt gällande upptäckande av våld och även ett viktigt stöd för anhöriga som vårdar en närstående. 



I takt med att antalet äldre ökar i vårt land, blir frågan om frivilliga insatser riktade till denna målgrupp ännu mer central. Volontärernas uppgift är då att skingra ensamhet och isolering, hjälpa till med ledsagningar till sjukhusbesök när anhöriga inte finns eller har tid att följa med. Volontärer ordnar även gruppaktiviteter för de äldre på träffpunkter eller vård- och omsorgsboenden. Även integrationen är ett viktigt område där frivilliga krafter har stor betydelse. 



En stor del av landets kommuner har insett, att utan frivilliga som ger av sin tid och sitt engagemang, så far många personer mycket illa. Om politiker menar allvar med lovorden som frivilliginsatser ofta får, så vore det på plats att det införs ett statligt stöd till frivilligcentraler.

Frivilligcentraler har ett statligt stöd i både Norge och Danmark sedan 90-talet. I Norge finns det till exempel 467 frivilligcentraler och 350 av 422 kommuner i Norge har en frivilligcentral. Ett statligt stöd gör med andra ord konkret skillnad för den ofrivilliga ensamheten och därav även människors hälsa. 

Låt oss införa ett statligt stöd och strukturer för frivilligcentraler i Sverige. En enkät som Sveriges Frivilligcentraler genomförde med riksdagens partier inför valet visade att Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet är för ett statligt stöd för frivilligcentraler. Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna svarade att de tittar gärna närmare på det. 

Något som alla partierna var för är att Socialstyrelsen bör göra en kartläggning av frivilligcentraler i Sverige. Detta har inte gjorts sedan 2007. (Liberalerna och Vänsterpartier besvarade inte enkäten) Det vore fantastiskt bra om partierna gjorde gemensam sak för att stärka frivilliginsatser och civilsamhället genom både en kartläggning och även genom att ett statligt stöd för frivilligcentraler genomförs.