Ideologiska beslut och medborgerliga rättigheter

Kommunen är den instans som ska värna kommunmedlemmarnas intressen och utreda hur kommunmedlemmarna kommer att påverkas.

Det är väl utrett att en vindkraftsetablering kan halvera värdet på en närliggande fastighet eller till och med göra den osäljbar, skriver Hans Kindstrand och Madeleine Staaf Kura.

Det är väl utrett att en vindkraftsetablering kan halvera värdet på en närliggande fastighet eller till och med göra den osäljbar, skriver Hans Kindstrand och Madeleine Staaf Kura.

Foto: Robert F. Bukaty

Debatt2024-10-09 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jenny Elander Ek konstaterar i en debattartikel (NT 1/10) att Centerpartiet kommer att tillstyrka ansökan om en vindkraftsetablering ca 3 km från Valdemarsviks tätort. Att tillstyrka betyder att ta ansvar för konsekvenserna av det projekt som tillstyrks, men det är enligt centerpartisten inte kommunen utan ”expertmyndigheterna” som ska göra konsekvensanalysen. 

Kommunen är den instans som ska värna kommunmedlemmarnas intressen och utreda hur kommunmedlemmarna kommer att påverkas av en storskalig vindkraftsetablering. Det gör inte expertmyndigheterna. Expertmyndigheterna bryr sig t ex inte om hur värdet på omgivningens fastigheter kommer att påverkas. Det är väl utrett att en vindkraftsetablering kan halvera värdet på en närliggande fastighet eller till och med göra den osäljbar. Det är också klarlagt att en vindkraftsetablerings negativa värdepåverkan på omgivningens fastigheter klingar av först efter 8 km. Eftersom den föreslagna etableringen ligger nära Valdemarsviks tätort måste man ställa den självklara frågan: Hur kommer värdet på fastigheter i tätorten att påverkas? Vad centerpartisten säger är emellertid att centerpartiet gör ett ideologiskt val och att kommunmedlemmarnas väl och ve får inte stå i vägen för ”den gröna omställningen”. 

Problemet kan hanteras på ett helt annat sätt. I Finspångs kommun blev frågan om etablering av storskalig vindkraft akut för några år sedan. Där gjorde man bedömningen att konsekvenserna av en vindkraftsetablering kunde bli mycket stora, och att konsekvenserna måste klarläggas, innan några beslut åt det ena eller andra hållet fattades. Det ledde till ett beslut om att utarbeta en vindbruksplan, som ett tematiskt tillägg till den översiktsplan som antagits något år tidigare. Det arbetet har nu gått så långt att ett samrådsförslag ligger ute för kommunmedlemmarnas synpunkter. Samrådsförslaget har föregåtts av ett gediget arbete under snart två år. Resultatet är att det i stor politisk enhet klarlagts att det inte finns något lämpligt område i kommunen för etablering av storskalig vindkraft. Självfallet har det under arbetets gång förekommit ”ideologiska våndor”, men de har övervunnits.

Vi påstår inte att Finspångs kommun är ett föredöme i alla avseenden, men förslaget till vindbruksplan har kommit till på ett föredömligt sätt, utifrån det politiska uppdraget att värna alla kommunmedlemmars intressen också i ”den gröna omställningen”.

Hans Kindstrand, advokat

Madeleine Staaf Kura, Vindkraftsuppplysningen.se