Idag tar politikerna beslut om bidrag till BRIS

Varje år kommer BRIS (Barnens rätt i samhället) med en ansökan till Söderköpings kommun om pengar baserat på antal barn som bor i kommunen.

Oavsett politisk majoritet har kommunen gett för lite pengar från vad BRIS begärt för att kunna utföra sin verksamhet, skriver Marcus Fröderberg, ordförande SSU Söderköping.

Oavsett politisk majoritet har kommunen gett för lite pengar från vad BRIS begärt för att kunna utföra sin verksamhet, skriver Marcus Fröderberg, ordförande SSU Söderköping.

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2021-03-23 08:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag, den 23:e mars, ska socialnämden besluta om de ska ge pengar. Det är en relativt låg summa, i år ansöker BRIS om bidrag till deras verksamhet på 35 000 kronor, vilket inte är en speciellt stor summa jämfört med det viktiga arbete de utför för barn och unga, speciellt om en jämför med det stora överskottet Söderköpings kommun fick 2020. Vilket berodde mycket på att regeringen tillförde resurser till kommuner för att hantera coronapandemin.

Oavsett politisk majoritet har kommunen gett för lite pengar från vad BRIS begärt för att kunna utföra sin verksamhet. Är inte det en väldigt konstig prioritering utifrån ett folkhälsoperspektiv? 

Det talas mycket om att man värnar om barn och unga, för att inte tala om civilsamhället vilket BRIS tillhör då kan väl den styrande majoriteten som består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna se att det även finns de där små sakerna att göra för att förbättra vardagen för åtminstone ett barn som ringer in till BRIS när hen behöver.

Söderköpings kommun startade nyligen ett ungdomsråd där unga i kommunen ska få möjlighet att kunna ge sina synpunkter på den politik som berör dem. Frågan om bidrag till BRIS är en sådan fråga eller till exempel neddragningar i fritidsgårdar eller busskort. Ungas frågor brukar ofta bortprioriteras på grund av dålig ekonomisk hushållning. 

Om den styrande majoriteten vill ha kvar unga i kommunen behövs det en stark välfärd där alla kan få en chans i livet. Om ett samtal till BRIS är det som krävs för att en ungdom söker annan typ av hjälp blir det desto viktigare att vi som kommun ger pengar till dem.

Från SSU Söderköpings sida ser vi att samtliga partier alltid gör det de kan för att förbättra livet för barn och unga i kommunen, vi är trots allt framtiden och kortsiktig politik kommer inte göra någon speciellt lycklig eller motiverad att stanna kvar i Söderköping efter grundskolan/gymnasiet.