I september beslutade Folkbildningsrådet att avfinansiera Ibn Rushd studieförbund. Beslutet vilar på en bedömning av att Ibn Rushd saknar kapacitet att bedriva folkbildning. Beslutet gäller först från 2025, i år förbundet erhållit statliga medel. Ibn Rushd anser skälen för avfinansiering felaktiga och riktar skarp kritik mot beslutet.
Päivi Johansson och Christopher Jarnvall däremot gläds åt beskedet. I ett debattinlägg fullt av felaktigheter upprepar de missvisande anklagelser om Ibn Rushd. Argumenten är direkt hämtade från den mytbildning och de mediala drev som kantat förbundets historia. Fördomar om islam har ofta fått vara tongivande i debatten och alltför ofta publiceras texter där faktakollen brustit. Det är Johanssons och Jarnvalls text ett utmärkt exempel på. Det är uppenbart att de saknar insyn i Ibn Rushds verksamhet och att de skriver utifrån hörsägen och egen ideologisk syn.
Tidigare brister hos förbundet har hanterats genom åtgärdsplaner som godkänts av Folkbildningsrådet. Men att Ibn Rushd hanterar saklig kritik och vidtar åtgärder när det är aktuellt spelar sällan någon roll. Organisationen har granskats oproportionerligt många gånger och har trots det fortsatt bedriva folkbildning med god kvalitet. Förbundet har alltid klarat gränsvärden som finns för studieförbund och alltid fått motta statsbidrag.
Processen kring de lokala bidragen i Norrköping är ett exempel på hur Ibn Rushd utsätts för negativ särbehandling. I mars bjöd kommunen in Ibn Rushd för särskild dialog. Mötet genomsyrades av utpekanden och fördomsfulla uttalanden från politikernas sida. Sedan dess har bidragen stoppats helt, utan dialog. Utifrån den kommunala likställighetsprincipen ska det beslut som fattats utgå från en redovisning av de sakliga skäl som är grunden till det men sådana skäl har ej redogjorts för.
Demokratin nedmonteras snabbt när beslut fattas baserat på magkänsla och med förutfattade meningar som grund. Ett av folkbildningens syften, och en förutsättning för demokratin, är att människor kan stärka och bilda sig. Det var anledningen till att Ibn Rushd studieförbund grundades. Sedan starten har 66 000 unika deltagare varit en del av verksamheten, många utlandsfödda, korttidsutbildade och/eller nya i folkbildningen. Civilsamhället nedmonteras i rask takt när möjligheter till fri och frivillig bildning begränsas och när Ibn Rushd försvinner riskerar många att utestängas från folkbildningen. Det är en förlust såväl för Norrköping som för den svenska demokratin.
Josefin Nyström
Distriktschef Ibn Rushd studieförbund distrikt östra