Norrköpings kommun står inför ett svårt ekonomiskt läge likt många andra kommuner i Sverige. Nya demografiska förutsättningar utmanar kommuners ekonomi till en grad där besparingar är ett bistert faktum. För första gången på länge är det faktiskt något som alla politiska partier i Norrköpings kommunfullmäktige kan enas kring.
Men självklart ser prioriteringarna och volymen i besparingarna ut på olika sätt, och dessa prioriteringar visar också på tydliga skiljelinjer i den lokala debatten.
I Moderaternas budgetförslag föreslås bland annat en stängning av biblioteksfilialen i Mirum galleria. Ett förslag som tydligt visar Moderaternas okunskap om kulturens betydelse i samhällsbygget.
En tredjedel av Norrköping kommuns biblioteksbesökare besöker just Mirumfilialen, som blivit en viktig mötesplats för boende i Hageby och resten av kommunen. Idag är det en samhällskunskapsarena, och i dess lokaler anordnas bland annat olika samhällsföreläsningar där vi själva har deltagit i livliga debatter.
En av Norrköpings stora igenkänningsfaktorer är också kulturen. Kultur kan underlätta förståelse av demokratiska värderingar, värderingar som jämställdhet och jämlikhet. Således är det viktigt att samhället kan erbjuda inslag av kultur i människors liv. Tyvärr växer många unga fortfarande upp i hem där kulturens roll är obefintlig, och där har Mirumfilialen en väldigt viktig funktion att fylla.
Kultur bör vara lättillgänglig och bör gärna yttra sig i arenor som inte per automatik kopplas till just kulturverksamhet. Mirumfilialen är inte bara ett bibliotek, det är en arena för människor att förstå och respektera varandras olikheter, en arena där de lär sig mer av varandra och tar del av varandras kunskap och kompetens. Det är helt enkelt en arena för alla.
Sedan Mirums biblioteksfilial öppnade har de byggt upp en strukturerad verksamhet med långsiktiga och strategiska tillvägagångssätt för hur de ska möjliggöra integration, i samhället och inte minst i vår kommun.
När biblioteket har en så stor andel besökare och är en viktig mötesplats för många som lever i Hageby är det naturligt att ifrågasätta Moderaternas val av prioritering. En nedmontering av ett av Norrköpings mest segregerade områden, Hageby, är inte en väg vi vill välja att gå.
Moderaterna menar att det inte finns någon skillnad mellan stadsbibliotekets och Mirumfilialens verksamhet. De betonar att de som besöker Mirumfilialen kan ta en 10 minuters promenad till centrala staden för att besöka ett bibliotek. Låt oss understryka att det inte handlar om avståndet mellan lokalerna, det är verksamheten i sig, arenan och fokusområden i projekt som skiljer sig åt.
Vi som vuxit upp i Navestad respektive Hageby vet hur mycket det betyder att som invånare i området ha tillgång till ett bibliotek som erbjuder en variation av tjänster. Vi vet hur mycket det betyder att få träffa människor som på egen vilja tagit sig dit för att lära sig det svenska språket eller låna en dator för att söka arbeten. Vi vet hur viktigt det är med gemenskap i dessa områden.
Mirumfilialen har lyckats skapa en arena för integration, med god gemenskap, hög andel besökare och även minskat tröskeln för personer som bor i ett av våra mest utsatta områden att frivilligt få möjlighet till att ta del av kultur. Prioriteringar i ett svårt ekonomiskt läge, för all del, men lösningen ligger inte i att försvåra tillgänglighet för kultur i de områden som är i störst behov av den.
Senad Mutic (S), ledamot av kommunfullmäktige i Norrköping
Maria Sayeler (S), ledamot av kommunfullmäktige i Norrköping