I år ska tio lodjur skjutas i Östergötland

Lodjur orsakar mycket små skador. Visst är det tråkigt att de kan döda ett antal får årligen, oftast under tio, men den nytta lodjuren gör är betydande, skriver Björn Ljunggren.
Lodjur orsakar mycket små skador. Visst är det tråkigt att de kan döda ett antal får årligen, oftast under tio, men den nytta lodjuren gör är betydande, skriver Björn Ljunggren.

Nu börjar galenskapen igen! För tredje året i rad har länsstyrelsen i Östergötland fattat beslut om licensjakt på lodjur.

Debatt 27 februari 2022 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Starten sker den 1 mars. I år ska tio lodjur dödas. Detta av de ca 70– 80 lodjur vi har i länet. Varför, undrar säkert de flesta. Ja, säg det. Om man läser länsstyrelsens beslut hittar man inget som jag skulle kalla skäl till att döda lodjur. Åtminstone inte något som de flesta av oss skulle kunna framföra utan att rodna av skam.

Motiveringen till beslutet, inlindad i massor av ord, är att Viltförvaltningsdelegationen (VFD) vid länsstyrelsen för några år sedan beslutade att förvaltningsnivån för lodjur i Östergötland ska vara sju årliga föryngringar (honor med ungar). Vid förra årets inventering hittades 14 föryngringar. Är detta ett hållbart skäl?

Lodjur orsakar mycket små skador. Visst är det tråkigt att de kan döda ett antal får årligen, oftast under tio, men den nytta lodjuren gör är betydande. Genom att de till exempel bidrar till att hålla nere antalet dovhjortar är de av stort värde för samhället. Skador av dovhjort på grödor och i trädgårdar uppgår till mycket stora belopp årligen. Dessutom bidrar lodjuren, genom sin jakt på mindre hjortdjur, till att hålla nere antalet viltolyckor, som kostar stora summor och leder till mycket mänskligt lidande. Lodjurens huvudsakliga bytesdjur, dovhjort och rådjur, är viktiga värddjur för fästingar som i sin tur kan vara bärare av borrelia och – än värre – av TBE.

De främsta förespråkarna för jakt på lodjur är jägarorganisationerna och LRF. De förra för att lodjuren konkurrerar med mänskliga jägare om bytesdjuren. Men också för att en lodjurspäls att lägga på golvet eller spika upp på väggen är åtråvärd. Troféjakt alltså. 
Varför LRF vill ha lodjursjakt är mer svårbegripligt. Man har sannolikt inte förstått vilken nytta lodjur gör för medlemmarna och/eller överskattat den skada de gör.

Vad säger ni östgötar? Tycker ni det är bra att döda djur som gör väldigt liten skada, men mycket nytt? Ett djur som enligt många samstämmiga opinionsundersökningar älskas av de allra flesta och som så gott som alla längtar efter att få se. Så länge som ni inte reagerar kommer naturligtvis länsstyrelsen att fortsätta fatta beslut om jakt på lodjur.

Låt inte ett fåtal människors egenintressen regera. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa