Hyreshöjningen är en täckmantel

Det kanske inte är så konstigt att det nya hyresavtalet slunkit förbi såväl kommunstyrelsen som de andra ägarna.

Hyreshöjningen får ofrånkomligen konsekvenser för förmågan att uppfylla uppdraget, hur mycket man än vill önsketänka om ökade biljettintäkter, skriver Johanna Tafvelin. (Arkivbild från samarrangemang mellan kulturskolor och SON.)

Hyreshöjningen får ofrånkomligen konsekvenser för förmågan att uppfylla uppdraget, hur mycket man än vill önsketänka om ökade biljettintäkter, skriver Johanna Tafvelin. (Arkivbild från samarrangemang mellan kulturskolor och SON.)

Foto: Calle Slättengren/SON

Debatt2024-09-18 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl tycker att SON får för mycket offentliga medel, det vet alla som hängt med i det senaste årets hätska kulturdebatt. Förra höstens folkliga protester stängde måhända dörren för en direkt neddragning av anslagen, men Norrköpings styre är påhittiga och fann en mer framkomlig väg; att höja hyran i De Geerhallen.

SON:s hyra höjs med 60% från år 2026, till 17 miljoner kr. Röster höjs nu för att ägarna måste ta ansvar och skjuta till pengar, men de andra två ägarna är inte beredda att kompensera för att Norrköping fått för sig att chockhöja hyran i en av sina fastigheter. Inte så förvånande, eftersom hyreshöjningen bara är en täckmantel för att dra ner på kommunens del av SON:s finansiering.

Sophia Jarl berättar i media att kommunen gjort en noggrann analys av marknaden och en inventering av vilka ytor SON använder. Scenkonst Öst sägs ha varit delaktiga i hela processen och haft höga krav som motiverar hyreshöjningen. Scenkonst Öst beskrivs vara nöjda med resultatet av förhandlingen. Med den verklighetsbeskrivningen är det kanske inte så konstigt att det nya hyresavtalet slunkit förbi såväl kommunstyrelsen som de andra ägarna.

Visst har Norrköpings kommun haft en lång förhandling med Scenkonst Öst, men inte om hyran utan om hur samarbetet med konferensbolaget LDG ska fungera – en förhandling där Scenkonst Östs enda ”krav” var att få behålla motsvarande villkor som man har idag. Samma villkor som utgjort grunden för ett välfungerande samarbete under många år. Hyresbeloppet var aldrig föremål för förhandling. Önskemålet om att få behålla samma villkor prissattes istället i efterhand till en 6 miljoner högre hyra. Jarls noggranna analys av marknaden har ingen sett röken av, men däremot har vi nu svart på vitt vad den fria marknaden är beredd att betala för lokalerna. Uppenbarligen endast 7 miljoner, den summa som Elite hotels ska betala för betydligt fler kvadratmeter än SON disponerar då SON dessutom har 30% mindre yta i det nya hyresavtalet, men ändå ett 60% högre hyresbelopp.

I NT den 2/9 säger Jarl att om SON bara ökade sina biljettintäkter till den nivå man hade före pandemin skulle det täcka den besparing som ägarna nu har gett dem. (Nu är det plötsligt en besparing, nyss var det en marknadshyra). Faktum är att SON redan är tillbaka och förbi den nivå man hade före pandemin. Idén att en besparing på 6 miljoner går att täcka med ökade biljettintäkter kan bara bygga på missuppfattningen att SON inte har någon publik på sina konserter, eller att det finns massor av utrymme i planeringen där man kan stoppa in konsertprojekt med höga biljettpriser. Men SON är idag fullt sysselsatta med att utföra sitt breda kulturpolitiska uppdrag, bland annat i barn- och ungdomsverksamheten. Ska verksamheten styras mot att dra in så mycket intäkter som möjligt måste några av de aktiviteter som bara är kostnadsdrivande göra plats för aktiviteter som ger intäkter. Det är också därför sådana besparingar finns med i konsekvensanalysen. Kravet att fokusera på att öka intäkterna och bolagets ägardirektiv går inte ihop.

En kulturinstitution som uppbär offentliga medel måste ta sitt uppdrag på allvar, vara tillgänglig och uppsökande och inte bara ägna sig åt det mest kommersiella. Hyreshöjningen får ofrånkomligen konsekvenser för förmågan att uppfylla uppdraget, hur mycket man än vill önsketänka om ökade biljettintäkter. Konsekvensanalysen är inte hittepå.

Sophia, är du beredd att stå för konsekvenserna? Är detta vad du vill att SON ska vara och göra i framtiden? Du har valt att höja hyran, inte för att du är av nöden tvungen, utan för att du vill. Du har också makten att mildra effekterna av ditt beslut.

Johanna Tafvelin, ordförande i SON-musikernas fackklubb SYMF, avd 9.