Hotet mot oss släpps in till makten av liberala partier

Att gå med oss under regnbågsflaggan förpliktigar, skriver East Prides styrelse. Arkivbild.
Att gå med oss under regnbågsflaggan förpliktigar, skriver East Prides styrelse. Arkivbild.

Det är med stor rädsla vi i East Pride tar emot beskedet att Moderaterna och Liberalerna väljer att ta makten i Norrköpings kommun beroende av de hårt hbtq-fientliga och konservativa partierna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Debatt 30 september 2022 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i East Pride har i över fem år arbetat hårt för att stärka rättigheterna för homo-, bi-, trans- och queerpersoner i Norrköping. Under åren har vi mött så mycket kärlek och sett så mycket kärlek uppstå. Men vi har också mött hot och hat. Det har uteslutande kommit från extremhögern. Ibland har det kommit från marginaliserade ytterkantsnazister, ibland från det etablerade partiet som finns i våra parlament.

 

Vi har länge följt hur rättigheterna och kampen för oss hbtq-personer hotats i Sölvesborg där Sverigedemokraterna och Moderaterna styrt senaste mandatperioden. Den stora debatten har handlat om regnbågsflaggans synlighet på kommunens byggnader. Men i bakgrunden av det vittnar RFSL om hur information om hbtq saknas i sexualundervisningen i skolorna. De pekar på hur hatet och hotet mot öppna hbtq-personer är betydligt vanligare i kommunens gatumiljö och hur förutsättningarna för att organisera en hbtq-rörelse motarbetas.

 

Vi ser att Moderaternas och Liberalernas val att kroka arm med partier som föraktar oss så hårt riskerar att utsätta oss för kraftigt försämrade rättigheter och förutsättningar för organisering. Faktum är att i kommuner där Sverigedemokraterna släppts in i den politiska värmen också har varit de kommuner där frågor om hbtq syns och hörs mest, men uteslutande i ett negativt perspektiv. Det handlar om att man stoppat bidrag till föreningar som arbetar med hbtq-frågor, att man gett sig på regnbågsflaggan som symbol, Pride som rörelse och vägrat stärka personalens hbtq-kompetens inom kommunens verksamhet med mera.

 

Redan som första beslut inför kommande kommunstyrelse under nästa vecka är det upp till bevis för Moderaterna och Liberalerna. På bordet ligger ett ärende om uppdragsfinansiering till Byrån mot diskriminering. Något som utbetalats sedan 2006 och har varit grundläggande för stöd till personer som utsätts för diskriminering i Norrköping. Vi har fått signaler om att högerstyrets första beslut kan vara ett direkt slag mot vår rörelse. Vi hoppas vi har fel. Kan vi räkna med att Byrån får ett fortsatt stöd för sitt arbete?

 

Sverigedemokraternas ledande företrädare har gång på gång öppet attackerat och förlöjligat Pride, inte minst Nordens största Pridefirande i Stockholm. Norrköping har en stark Pride-rörelse och har varit en av Sveriges främsta städer för hbtq-personer de senaste åren. Kommer vi att fortsätta vara det med ett nazistiskt parti som stöd till kommunstyret?

 

Både Moderaterna och Liberalerna i Norrköping har varit med i East Prides arrangemang under flera års tid. Något vi välkomnat och ställt stor tillit till. Att gå med oss under regnbågsflaggan förpliktigar. Men med detta besked ställer vi oss frågan. Kan vi lita på att ni håller Sverigedemokraterna borta från våra rättigheter?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa