Lojala barn skriver inte önskelistor till tomten längre

Fler barnfamiljer än någonsin söker sig till Stadsmissionen inför julen

Vi ser att vikten av frivilligorganisationers stöd för att välfärden ska fungera blir alltmer tydlig, vilket gör att vi känner en stor oro inför framtiden, skriver Sanna Detlefsen, direktor, Stadsmissionen i Linköping och Norrköping.

Vi ser att vikten av frivilligorganisationers stöd för att välfärden ska fungera blir alltmer tydlig, vilket gör att vi känner en stor oro inför framtiden, skriver Sanna Detlefsen, direktor, Stadsmissionen i Linköping och Norrköping.

Foto: Rikard W Larsson/arkiv

Debatt2022-12-20 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debattpodden

Här kan du lyssna på debattpodden!

Stadsmissionen möter allt fler familjer som har svårt att få pengarna att räcka, särskilt nu inför julen. Med skenande priser på bland annat livsmedel och el ser vi helt nya målgrupper som söker sig till oss. Människor som har ett arbete att gå till, men där låga löner gör att de inte längre får ekonomin att gå ihop. 

De oroar sig för att inte ha råd med mat hela månaden, eller kunna köpa varma kläder till sina barn nu när det är vinter och kallt. Det handlar inte om att ta bort onödiga saker utan att tvingas prioritera bland grundläggande och nödvändiga behov som mat och hygienartiklar för att kunna betala hyra och el. 

I Östergötland lever 21,8 procent av alla barn i familjer med ekonomisk utsatthet (att jämföra med 20 procent av alla barn i Sverige). Även om fattigdom mäts i ekonomiska termer innefattar den så mycket mer än så. Den kan innebära trångboddhet, ohälsa eller att inte bjuda hem kompisar efter skolan eftersom det saknas mat i kylskåpet till mellis. Men också begränsade valmöjligheter till fredagsmys eller att kunna delta i fritidsaktiviteter. 

Nu i juletider känner många barn en inre stress och stor oro. De är fullt medvetna om att det inte går att önska sig något i julklapp eftersom deras familj inte har möjlighet att köpa några. Barnen vill inget hellre än att vara lojala med sina föräldrar, och skriver kanske därför inte ens en önskelista.

Hittills i år har Stadsmissionen en ökning på förfrågningar om hjälp på cirka 20 – 30 procent. Samtidigt ser vi att vikten av frivilligorganisationers stöd för att välfärden ska fungera blir alltmer tydlig, vilket gör att vi känner en stor oro inför framtiden.Vi vet att många inte har återhämtat sig från de ekonomiska svallvågor som kom av pandemin, vilket gör att marginalerna var obefintliga redan innan inflationen slog till. Utgångsläget för att klara den höga inflationen och en kommande lågkonjunktur är därför sämre än på väldigt länge.

Människor måste kunna påverka sina liv och vara självförsörjande utifrån sina egna förutsättningar. Fördjupade samtal och samarbeten mellan olika aktörer inom det offentliga, näringsliv och civilsamhället är därför centralt för att på riktigt göra skillnad för alla barn i Norrköpings som lever i ekonomisk utsatthet.