Höjd skatt kan slå hårt mot dem med knappa marginaler

Moderaterna i Söderköping har lanserat sin politiska plattform för den kommande mandatperiod. Mantrat är som vanligt ”vi ska inte höja skatten”.

Men retoriskt kan en förstås fråga sig om det är bättre att betala 21,18 kronor per hundralapp för en bristfällig verksamhet än 22 kronor per hundralapp för en kommunal verksamhet som håller måttet, skriver Tuula Ravander (S), oppositionsråd i Söderköpings kommun.

Men retoriskt kan en förstås fråga sig om det är bättre att betala 21,18 kronor per hundralapp för en bristfällig verksamhet än 22 kronor per hundralapp för en kommunal verksamhet som håller måttet, skriver Tuula Ravander (S), oppositionsråd i Söderköpings kommun.

Foto: Patrik Selsfors

Debatt2022-08-15 20:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söderköpings kommunalskatt är näst lägst i länet, bara Linköping med sitt Tekniska Verken lyckas hålla en lägre skattesats. Norrköping har 57 öre högre, Finspång 97 öre högre och Valdemarsvik hela 1 kr och 30 öre högre.

Skatten är för oss socialdemokrater inget självändamål, vi ser varken en låg skatt eller en hög skatt som målet med kommunpolitiken. För oss är det viktigt att vi levererar en verksamhet med hög kvalitet för de skattepengar som vi faktiskt tar in. 

Vi förstår förstås att en skattehöjning kan slå hårt mot den enskilda kommuninnevånaren med knappa marginaler. Kommunalskatten slår lika mot den med höga som den med låga inkomster, utan fördelningspolitisk effekt. En källa till de större inkomstklyftorna i Sverige är att mer verksamhet betalas över den kommunala skatten och inte de nationella skatterna med bättre fördelningspolitisk effekt. En klyfta som förvärrades inte minst under det borgerliga maktinnehavet på 2000-talet då kostnader sköts över på kommunerna utan kompensation från staten.

Men retoriskt kan en förstås fråga sig om det är bättre att betala 21,18 kronor per hundralapp för en bristfällig verksamhet än 22 kronor per hundralapp för en kommunal verksamhet som håller måttet - med en skola och fritidsverksamhet som möter alla kommunens barn, en värdig äldreomsorg och en kommunal verksamhet som tar klimatomställningen på allvar. 

Det är också intressant att Moderaterna kombinerar vallöften om att inte höja skatten, med önskan om att fortsätta samarbeta med Centern. Dessa två viljor kommer vara svåra att förena, om det inte kraftigt ska gå ut över den kommunala verksamheten, för är det något parti som för en kostnadsdrivande politik så är det Centern. De två senaste investeringsprojekten som Centern har tvingat Moderaterna att gå med på, renoveringen/utbyggnaden av Bergaskolan och att inte flytta Återvinningscentralen från Hjälmsborg kommer att kosta kommunen miljoner efter miljoner extra. Tillsammans med de påhittade skatteintäkterna som kommande års budgetar bygger på så känns det nästan som det är dags att anmäla Centern till Lyxfällan för en lektion i grundläggande ekonomi.

Under de fyra år då Socialdemokraterna och Moderaterna styrde Söderköping levererade vi stabila överskott, förutom 2018. Vi höjde kvaliteten i kommunens verksamheter och moderniserade stora delar av den kommunala apparaten. De senaste fyra åren har vi från sidan sett hur detta monteras ner bit för bit. Många Moderater vi pratar med är beklämda över utvecklingen, men svaret är som alltid ”att hålla ihop de borgerliga partierna är viktigare än att vi Moderater ska få som vi vill”. Priset för att hålla ihop är oförändrad skattesats. Priset för att hålla ihop är sämre kommunal verksamhet med fler besparingar. När ska Moderaterna få tillbaka sin ryggrad? Och när ska Söderköpingsbornas omsorg och skola bli viktigare än allianspartiernas sammanhållning.