Höj inte skatten samtidigt som allt blir dyrare

När Moderaternas Krisberedskapsgrupp i Östergötland startades hösten 2019 för att se över Sveriges beredskap lokalt och nationellt kunde ingen veta vad som väntade runt hörnet.

Östgötamoderaternas krisberedskapsgrupp skriver att skatterna inte bör höjas samtidigt som prisnivån stiger kraftigt.

Östgötamoderaternas krisberedskapsgrupp skriver att skatterna inte bör höjas samtidigt som prisnivån stiger kraftigt.

Foto: Moderaterna / Adam Wrafter

Debatt2022-07-14 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige - och hela världen – har sedan dess tagit sig genom en pandemi, som stresstestade systemet och visade på flera problemområden, där allt från tillförsel av medicinsk utrustning till matförsörjning visade sig vara bristfälligt. Politiker började tala om hur detta ska lösas; vissa vände blickarna inåt mot sitt eget land, andra talade om solidaritet och gemensamt ansvar.

År 2022, februari, startade Ryssland ett krig i Ukraina. Det finns många teorier hur det ska lösas och det kommer visa sig, förhoppningsvis inom en snar framtid, hur det slutar. Det enda som vi med säkerhet – återigen - kan konstatera, är att Sverige saknar fullgoda möjligheter att på egen hand tillgodose behoven av mat, el, värmen, bränsle. Vår beredskap inför detta måste förstärkas och det snarast möjligt. Vårt ansvar som politiker är att skapa förutsättningar att kunna klara kriser som dessa.



En bred majoritet i riksdagen är överens om att det nuförtiden är mycket dyrt att vara svensk. Men det behöver inte vara så. Lösningarna på problemen är väldigt olika om man frågar olika partier. S vill enligt gammal tradition erbjuda bidrag för att svenskarna ska kunna betala sina räkningar. MP och C vill mer än gärna se att bilar försvinner fortare än kvickt och lovar att reduktionsplikten ska höjas till hisnande 66 % år 2030. Idag betalar svenskarna 30,5 % i denna dolda skatt istället för de 6 % som EU förväntar sig. Varför Sverige ständigt ska överprestera när det gäller insatser – det är den stora frågan.

När bränslet är dyrt, blir det orimligt kostsamt för lantbrukare att köpa tillräckligt för att driva verksamheten. Samtidigt har ju andra insatsvaror som gödsel också blivit dyrare. Det är svårt att få lönsamhet i att producera livsmedel i Sverige. Det gör inget, vi kan mycket väl betala lite högre priser, tänker du kanske? Saken är att inte ”bara mat” utan allt blir dyrare. Din dotters ridning, din sons hockeyträning, el, lunch, tidning, frisör, tågresa mm. Många verksamheter är beroende av energi och drivmedel och de priserna rusar.

Sverige, i gott sällskap med hela världen, är på väg in i en lågkonjunktur. Det kommer att vara tillräckligt tuffa år framöver utan att staten hittar på nya skatter och höjer befintliga, medan arbetande skattebetalare försöker få ihop sin vardag med prishöjningar och reallönesänkningar. Som tur är har du chansen att ändra på detta den 11 september. 

Moderaterna i Östergötland vill:

  • Sänka Sveriges reduktionskrav till samma nivå som EU-kravet.
  • Ge branschen långsiktiga förutsättningar för att planera sina investeringar i biodrivmedel.
  • Genomföra löpande utvärderingar för att säkerställa både kostnadseffektivitet och minskade utsläpp.

Östgötamoderaternas krisberedskapsgrupp

Joanna Sjölander, Olga Ackerfors, Torbjörn Pettersson, Frans Unosson, Peter Karlsson, Johan Rutfors