Högerbudgeten är ett dråpslag för bostadsbyggandet

Efter många turer i riksdagen står det klart att landet fått en ny socialdemokratisk statsminister, som dock behöver regera på en högerbudget.

Utan investeringsstödet kommer bostadsbyggandet att minska kraftigt i hela landet och våra kommuner har i många fall planerat utifrån att detta stöd finns, skriver Magnus Cato och Johan Lindholm. Genrebild.

Utan investeringsstödet kommer bostadsbyggandet att minska kraftigt i hela landet och våra kommuner har i många fall planerat utifrån att detta stöd finns, skriver Magnus Cato och Johan Lindholm. Genrebild.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Debatt2021-12-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna, SD och KD gjorde inga stora förändringar i den tidigare regeringens föreslagna statsbudget, men de som gjordes är ett slag i magen både för byggbranschen och för vanligt folk i Östergötland

Sverige har sedan 2017 haft ett statligt investeringsstöd för hyresrätter och studentbostäder. Stödet infördes för att ge fler möjlighet att bo i en lägenhet med rimlig hyra, och reformen har blivit helt avgörande för att hålla takten uppe i bostadsbyggandet.

I dagsläget har nästan 50 000 bostäder färdigställts eller börjat byggas med investeringsstöd, Här i Östergötland rör det sig om 1349 lägenheter till ett värde av 474 miljoner.

Men i högerpartiernas (M, SD och KD) budget togs investeringsstödet bort helt, till förmån för ytterligare ett jobbskatteavdrag. Och som ett brev på posten kommer nu rapporter från hela Sverige att nedskärningen stoppar byggprojekt med just de bostäder vi behöver som mest. Har det inte redan hänt här i Östergötland är det nog tyvärr enbart en tidsfråga. 

Utan investeringsstödet kommer bostadsbyggandet att minska kraftigt i hela landet och våra kommuner har i många fall planerat utifrån att detta stöd finns. När det försvinner från en dag till en annan omkullkastas hela den ekonomiska kalkylen. 

207 av landets 290 kommuner uppger att de har brist på bostäder enligt Boverket. Många av dem återfinns här i Östergötland 

Då ska man komma ihåg att det har varit ännu värre.  2017, alltså året då investeringsstödet infördes, svarade 255 kommuner ja på samma fråga. En positiv utveckling som nu alltså riskerar vända åt fel håll. 

Utan investeringsstödet blir en nyproducerad tvåa drygt 1000 kronor dyrare per månad. För en höginkomsttagare kan det låta som en småsumma. Men en tusenlapp är mycket pengar för en ung vuxen eller en ensamstående förälder. Drömmen om en egen bostad skjuts på framtiden och våra unga får det allt svårare att pröva sina vingar.

Och inte nog med det. Lappkastet i budgeten och det slopade investeringsstödet kan kosta Sverige 33,6 miljarder kronor i EU-pengar genom att Sverige riskerar att mista hela sitt omställningsstöd. Pengar från den återställningsfond EU inrättade i spåren av pandemin för att hjälpa medlemsländerna få fart på sin ekonomi och sitt klimatarbete. 

Det här är inget annat än en skandal som äventyrar både bostadsbyggandet och byggbranschens framtid här i Östergötland. Sveriges politiker, oavsett partitillhörighet, borde inse att investeringsstödet är helt avgörande för att bygga bort bostadsbristen.