Hög tid för fler pappadagar

För barn födda 2021 är det strax under 22 procent av svenska föräldrar som delar jämställt på föräldraledigheten.

En av de viktigaste jämställdhetsreformerna vi har i Sverige, skriver Annika Stranhäll och Camilla Egberth. (Arkivbild.)

En av de viktigaste jämställdhetsreformerna vi har i Sverige, skriver Annika Stranhäll och Camilla Egberth. (Arkivbild.)

Foto: Magnus Lejhall/TT

Debatt2024-11-12 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föräldraförsäkringen är en av de viktigaste jämställdhetsreformerna vi har i Sverige. Syftet med föräldraförsäkringen är att främja anknytningen mellan barn och föräldrar under den första tiden i livet och att få en mer jämn fördelning av föräldraansvaret. 

Utvecklingen mot ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen går dock långsamt, och fortfarande är mammors andel av både betald och obetald föräldraledighet betydligt större än pappors. För barn födda 2021 är det strax under 22 procent av svenska föräldrar som delar jämställt på föräldraledigheten. 

Det är också stor skillnad när det gäller vilken tid på året som mammor och pappor tar ut föräldraledighet. Medan män tenderar att ta ut ledighet i anslutning till semestern och när det får minst negativ påverkan på karriären, är kvinnor föräldralediga under de slaskiga och kalla ”overallmånaderna”. 

Konsekvenserna av det ojämställda uttaget av föräldraledighet är väl kartlagda. Det är just i samband med föräldraledigheten som gapet mellan kvinnors och mäns löne- och karriärutveckling uppstår. På sikt leder det till lägre livsinkomster för kvinnor och sämre anknytning till barnen för män. 

I år fyller föräldraförsäkringen 50 år. S-kvinnor anser att det är hög tid attförnya debatten om behovet av att reservera fler pappadagar och ta steg mot en helt individualiserad föräldraförsäkring.



Annika Strandhäll

Ordförande S-kvinnor

Camilla Egberth

Ordförande S-kvinnor Östergötland