Historisk östgötsk cykelstrategi

Cykla.
Att fler tar cykeln innebär också att utsläppen av växthusgaser kan minska.

Cykla. Att fler tar cykeln innebär också att utsläppen av växthusgaser kan minska.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2017-04-06 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Trafik- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 29 mars beslutades om en regional cykelstrategi. Den första i sitt slag. Målet är ett ökat cyklande. Trender som ökad globalisering, urbanisering, och digitalisering tillsammans med förändrat klimat kräver planering för ett långsiktigt hållbart samhälle. Strukturomvandlingen kräver nya lösningar inom samhällets alla delar och där transportsystemet är ett av områdena. Och i detta behöver cykeln ta större plats.

Cykeln har många självklara fördelar: den kräver litet utrymme, ger viktig vardagsmotion, den är energisnål, bullrar inte och medför inga luftföroreningar. Att fler tar cykeln innebär också att utsläppen av växthusgaser kan minska. Klimatmålen är högt prioriterade av regionen.

Strategins huvudfokus är att stimulera vardagsresandet. Resor till och från arbetet är centralt. För regionens två största kommuner gäller att drygt 50 % av invånarna har mindre än 5 km till sitt arbete. Potentialen för ökad cykling till arbetet är därför stort utifrån avstånd. För de som har längre till jobbet behöver bytespunkter utvecklas som innebär att cykel kan kombineras med kollektivtrafik. I detta ligger också ett förbättrande av cykelparkeringar och att hela resan upplevs så attraktiv som möjligt. Det är väsentligt att även planera för lokaler för etablering av exempelvis cykelbutik, cykelverkstad eller hyrcykelsystem i anslutning till trafiknoder.

En viktig nyckel i att öka cyklingen är att tidigt skapa sådana vanor och beteenden hos barn och ungdomar. Det ger också en utveckling i barnet som ger självständighet men också förutsättningar för en bättre hälsa. Därför är det prioriterat att investera i trygga och säkra cykelvägar längs barnens skolvägar. Uppskattningsvis har 75% svenska skolbarn mindre än 3 km till sin grundskola.

För att lyckas nå målet om ett ökat cyklande måste nationella, regionala och lokala aktörer samverka. Kommunerna har bidragit stort med underlag till den regionala cykelstrategin och förhoppningen är att den utöver att vara styrande över den regionala transportinfrastrukturen också blir ett stöd i den lokala planeringen. Med gemensamma krafter och insatser kan vi styra mot mer hållbara och hälsosamma resvanor.

Hållbarhet