Socialdemokratiska gruppledare från sex av Östergötlands kommuner föreslår hårdare kontroller och utvisning av tiggare efter tre månader. Förslaget presenterades i en debattartikel i Aftonbladet.
De utsatta EU-medborgare som tigger på våra gator är ett akut tecken på en social katastrof i dagens Europa. Den extrema fattigdom som finns i delar av Europa, kombinerat med en strukturell rasism och diskriminering, har skapat en mycket utsatt situation för romer från östra Europa, framförallt Rumänien och Bulgarien.
Hos oss debatteras frågan utifrån att människorna som tigger är ett problem, snarare än den fattigdom och rasism som driver dem till att tigga.
Vänsterpartiet menar att även lokala politiker har en skyldighet och måste börja hantera de utsatta EU-medborgarnas situation utifrån ett människorättsperspektiv, samt sätta stopp för förslag som handlar om att förbjuda eller begränsa rätten att be om hjälp på lokal nivå.
Att utsatta människor från andra EU-länder söker sig till Sverige och Östergötland i jakt på försörjning och ett bättre liv är en konsekvens av den extrema ojämlikhet och brutala diskriminering som finns inom EU.
EU för en ekonomisk politik som förhindrar fattiga medlemsländer att utveckla sin välfärd. Åtstramnings- och privatiseringspolitiken krymper utrymmet för offentliga satsningar som hade varit nödvändiga för att kunna bekämpa fattigdom och diskriminering. Denna politik måste ändras i grunden för att skapa ett större handlingsutrymme.
Vår regering bör återkomma med en ny strategi för samarbetet med Rumänien och Bulgarien som tar itu med fattigdom, diskriminering och stärker romers egenmakt. Amnesty konstaterar genom sitt arbete med utsatta EU-medborgare att den främsta anledningen till att många romer lämnar Rumänien är att de lever under extrem fattigdom och är exkluderade ur samhället.
EU kan påverka Rumänien och Bulgarien att gå i rätt riktning. Dra in deras EU-bidrag ifall de inte bemödar sig med att förbättra romers levnadsvillkor i hemländerna.
Sedan en tid tillbaka har förbud mot tiggeri, införande av tillståndskrav allt oftare först fram som lösning på situationen med utsatta EU-medborgare. Vänsterpartister har ett annat svar på situationen för de utsatta EU-medborgarna. Ett svar som adresserar de verkliga utmaningarna och tar steg för att lösa dagliga problem de utsatta möter.
Det handlar om en politik som tar krafttag mot den diskriminering som gruppen möter, bekämpar den fattigdom de lever under och de strukturella faktorer som orsakar den – som bristande tillgång till utbildning, sjukvård och drägligt boende. Den politiken består av robusta välfärdsinsatser baserade på ett tydligt rättighetsperspektiv.
Utsatta EU-medborgare ska ha samma rättigheter som andra EU-medborgare, i enlighet med EU-rätten och de konventioner Sverige är bundet av. Denna politik måste ständigt utvecklas och förnyas, inte minst för att visa alla som vill se en annan utveckling att den är möjlig.
Jessica Eek (V), gruppledare Linköping
Nicklas Lundström (V), gruppledare Norrköping
Irene Garperian (V), gruppledare Boxholm
Lennart Pettersson (V), gruppledare Åtvidaberg