Har du tänkt på allt jobb som görs för ett glas vin?

Vad är sommar för dig? Avslappning? En stunds frihet från jobblivets ekorrhjul? Ett glas på en uteservering med dina bästa vänner?

Uteserveringarnas betydelse för en kommuns attraktivitet både generellt och sommartid kan inte underskattas, skriver Företagarnas Frida Boklund och Erik Östman. Arkivbild.

Uteserveringarnas betydelse för en kommuns attraktivitet både generellt och sommartid kan inte underskattas, skriver Företagarnas Frida Boklund och Erik Östman. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-08-12 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ironiskt nog är det få som vet hur mycket arbete som krävs av en krögare för att få fylla det där glaset. Krögarna på Östergötlands alla torg  har förmodligen gjort betydligt mer än du tror för att du ska få den där avslappnade stunden. 

De flesta kommuner behöver bli bättre på såväl handläggningstider som service. Det går inte slarva med det och samtidigt tro att kommunens företag ska blomstra. Uteserveringarnas betydelse för en kommuns attraktivitet både generellt och sommartid kan inte underskattas. Livsglädjen i att mötas under lättsamma former är en stark drivkraft för oss människor kring var vi väljer att bo och arbeta.

En krögare har många regler att följa vid alkoholservering som kravet på matservering, tider för servering, strikt avgränsad plats och så vidare Till det kommer stående tillsyn med risk att bli av med hela serveringstillståndet. Allt detta har krögare lärt sig att leva med eller i alla fall tolerera. Men det finns en process som kan få även den lugnaste att se rött: att söka nödvändiga tillstånd.

Tiden det tar att få sitt tillstånd och till vilken kostnad är nästan slumpartat lotteri utan tydliga regler. När näringslivets regelnämnd granskade landets kommuner såg de mycket stora skillnader kring kommunernas hantering av serveringstillstånd. Den lägsta kostnaden för en ansökan går på 4000 kronor. Den dyraste på 18 000 kronor. Den kortaste handläggningstiden är en vecka. Den längsta är tolv.

Samma lagstiftning och samma prövning, men med helt orimligt stora skillnader. Förutom serveringstillståndet tillkommer även andra, såsom bygglov och tillstånd från polisen att bedriva uteservering.

Det är dessutom ofta svårt att få besked om när tillstånden kan levereras. ”Det är samtal före dig, men det är snart din plats i kön.” Alla kan nog känna igen sig i frustrationen att sitta 45 minuter i telefonkö eller längre utan att få svar. En krögare kan behöva göra detta flera gånger i veckan när kommunen eller myndigheterna drar ut på tiden. Tid som hade kunnat läggas på att utveckla verksamheten för kunderna. 

Så när du sitter med ett glas vid en solig servering i sommar, skänk då en tanke till krögaren och personalen som gjort det möjligt. Ingen svensk kommun har råd att vaska arbetstillfällen på grund av undermåliga tillståndsprocesser. Ändå kämpar allt för många krögare i motvind. Skärpning! Det blir sommarläxa till kommunerna. 

Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling