Det har knappast undgått någon att Norrköpings kommun befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge. Det är ingen tröst, men vi är långt ifrån ensamma. Region Östergötland, Åtvidaberg och många andra höjer skatten, och i en del kommuner förbereds varsel och mycket kraftiga neddragningar.
Vi befinner oss i det läge som SKL, Sveriges kommuner och landsting, länge har varnat för; rekordstora elevkullar i kombination med ökade vårdbehov pressar kostnaderna och därför krävs neddragningar om det inte tillförs mer pengar. I Norrköping har vi förberett oss genom att samla överskott i ladorna. Samtidigt sinar reserverna snabbt om vi inte har kontroll över kostnaderna.
För den styrande Kvartetten i Norrköping finns några viktiga utgångspunkter i det här läget.
För det första vill vi så långt möjligt försvara kvalitén i skolan. Om vi vill bygga ett gott och tryggt samhälle finns inget viktigare än att fortsätta förbättra skolresultaten. Det som gjorts på Borgsmoskolan och Klingsborgsskolan visar att det går att göra alla skolor till bra skolor. Trots den besvärliga ekonomin har vi investerat i bästa tänkbara villkor för gymnasiets yrkeslinjer genom bygget av det helt nya Bråvallagymnasiet, och vi vill fortsätta sätta skolan först.
För det andra försöker vi begränsa neddragningarna inom framför allt vården genom att använda våra reserver och låna mer till investeringar. Det är ingen enkel avvägning, och jag har stor respekt för Moderaternas kritik mot vår prioritering. Men vi menar att det inte är rimligt att spara mer än vad som planeras i dag.
För det tredje tänker vi inte slarva med ekonomin. Därför försöker vi se till att planerade effektiviseringar och neddragningar genomförs så snabbt som möjligt. Som alla förstår är det viktigt bromsa i tid för att undvika panikinbromsning. Om vi kan sänka kostnaderna snabbare kan vi begränsa neddragningarna.
Men det omvända gäller förstås också – om vi väntar med att åtgärda obalanserna blir behovet av neddragningar större. Därför är det som just nu händer i flera styrelser och nämnder mycket oroande. I vård- och omsorgsnämnden har Moderaterna stoppat delar av Kvartettens budget, utan att ha ett eget färdigt alternativ.
I en debattartikel i NT den 14 november antyder Moderaternas Sophia Jarl att det går att ordna allt med bättre styrning. Jo, vi ska utan tvekan se över styrning och banta centrala kostnader. Men det räcker inte, och det vet Moderaterna. I Moderaternas budgetförslag krävdes större neddragningar inom vården och omsorgen, men nu försöker alltså partiet försena och därmed tvinga fram ännu större neddragningar än nödvändigt.
En försening av besluten med tre månader innebär en total förlust för kommunen på ytterligare 15 miljoner kronor. Då är det inte i första hand ekonomin som blir förlorare. Nej, om inte politiker klarar av att fatta svåra beslut, då drabbas i förlängningen det som vi vill prioritera högst, nämligen skolan. Om vi vill ha ordning och reda i skolan och därigenom få goda skolresultat måste vi först och främst ha ordning och reda i ekonomin.
Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande