Ge flyktingarna från kriget i Ukraina rätt till SFI

Torsdagen 24 februari 2022 eskalerade Ryssland sitt krig mot Ukraina med storskalig invasion, terrorbombning och annan terror.

Svenska från dag ett som folkhögskolor, och studieförbund erbjuder, är ett bra komplement och alternativ, men för de flesta ökar möjligheterna till effektivaste inlärning om de även har tillgång till SFI, skriver miljöpartisterna Robert Nordman, Hedda Ottesen och Ulf Nilsson. Arkivbild.

Svenska från dag ett som folkhögskolor, och studieförbund erbjuder, är ett bra komplement och alternativ, men för de flesta ökar möjligheterna till effektivaste inlärning om de även har tillgång till SFI, skriver miljöpartisterna Robert Nordman, Hedda Ottesen och Ulf Nilsson. Arkivbild.

Foto: Roger Culmsee/arkiv

Debatt2023-02-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ryssland fortsätter terrorbomba och sätter in fler soldater i stridsområden. En storoffensiv kan inom kort komma från Ryssland. Ukrainska försvaret behöver mer materiel, särskilt massor av moderna stridsvagnar och stridsflygplan för att kunna kasta ut Rysslands invasionsstyrkor, skydda luftrummet och bekämpa fartygen som avfyrar missiler till mål i Ukraina. Vi kan alltså ännu inte se att fred i Ukraina är nära.



I Norrköping finns idag cirka 600 flyktingar från kriget i Ukraina. De har tillfälligt skydd här enligt EU:s Massflyktsdirektivet. Den svenska implementeringen av direktivet är bristfällig och ger i flera avseenden sämre sociala förmåner än för andra som har uppehållstillstånd här, trots att det uttrycks tydligt i Direktivet att diskriminering inte får förekomma. De som får tillfälligt skydd enligt Direktivet i många andra EU-medlemsstater har bättre sociala villkor än motsvarande i Sverige.



En fördel med direktivet är att det ger flyktingarna rätt att arbeta för när de registrerats. Tråkigt nog har många svårt att få arbete. En avgörande orsak till detta är att de i regel inte kan svenska, eller tillräckligt med svenska, särskilt för kvalificerade jobb. Många av de ukrainska flyktingarna är högt kvalificerade och välutbildade, till exempel sjuksköterskor och läkare, som det är brist på i Sverige. Det fattas 40 röntgensköterskor bara i Östergötland, vilket leder till att vi får vänta alldeles för länge på att få röntgendiagnos.



Vad är då kärnan? Den svenska implementeringen av direktivet ger inte rätt för dessa flyktingar att delta i Svenska För Invandrare, SFI, den mest beprövade och utvecklade svenskundervisningen för invandare som alla kommuner är skyldiga att ställa upp med. 

Svenska från dag ett som folkhögskolor, och studieförbund erbjuder, är ett bra komplement och alternativ, men för de flesta ökar möjligheterna till effektivaste inlärning om de även har tillgång till SFI



Denna brist på rättighet till SFI innebär att svenskinlärningen inte sker med högsta möjliga effektivitet för alla. Därmed kan flyktingarna från kriget i Ukraina inte få arbete i den utsträckning som de borde kunna få, särskilt högre kvalificerade jobb. Detta är ett stort slöseri med resurser, trivsel, trygghet och välbefinnande.

I väntan på att svenska staten förbättrar implementeringen av Massflyktsdirektivet med rätt till SFI, erbjuder 39 svenska kommuner SFI till flyktingarna från kriget i Ukraina utan att staten ersätter det. Två av dessa är östgötakommuner, Boxholm och Motala. Vi vill att Norrköping följer Boxholms och Motalas beundransvärda initiativ. Det skulle verkligen uppskattas av dessa flyktingar och många andra. Ett av Norrköpings Kommuns politiska mål i verksamheten är: Alla som kan arbeta ska arbeta. Kommentar: Det gäller ordna så att det blir möjligt och först och främst för dem som vill arbeta och försörja sig.