Futsal – chans till snabbt växande inomhusidrott

 Vi är beroende av att kommuner jämställer futsal med andra inomhusidrotter så att vi kan förvalta och ta tillvara det ökande intresse som finns att utöva sporten, skriver representanter för Östergötlands fotbollsförbund..
Vi är beroende av att kommuner jämställer futsal med andra inomhusidrotter så att vi kan förvalta och ta tillvara det ökande intresse som finns att utöva sporten, skriver representanter för Östergötlands fotbollsförbund..

Nationalsporten fotboll och dess organisationer omfamnar tre olika etablerade idrotter – fotboll, futsal och beachsoccer.

Debatt 29 november 2021 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Traditionellt har fotbollen dominerat, medan futsal bedöms ha en stor utvecklingspotential för alla grupper – barn, ungdomar och vuxna.  Mellan 400 och 500 föreningar bedriver futsal i Sverige. Den stora skillnaden mot fotbollen är att det inte finns föreningar som äger och disponerar sina anläggningar. Vi har dessutom en del unga föreningar som behöver stöd av olika slag, bland annat hur man söker tider i hallar.

Vi är framförallt beroende av att kommuner jämställer futsal med andra inomhusidrotter så att vi kan förvalta och ta tillvara det ökande intresset för sporten. Inom futsal når vi bättre upp till mål om inkludering och mångfald än inom många andra traditionella inomhusidrotter. 

När landslagsverksamhet och seriematcher visas i media växer intresset dag för dag. Nyligen kunde vi se det svenska damlandslaget i tv försöka kvala in till EM-slutspelet i futsal. Intresset kommer garanterat att växa framöver. Vi kan skönja en liknande utveckling som inom innebandyn. 

Östergötlands Fotbollförbund ser att föreningar har svårt att få halltider, kanske är det så att beslutsfattare betraktar futsal som fotbollsträning inomhus? Att allt fler arenor tillåter utomhusspel året runt kan ha medfört att futsalen, som en konsekvens av detta, får stå tillbaka när tider i hallar fördelas. Det vill vi försöka ändra på. Vi vill att futsal blir en accepterad idrott på samma grunder som andra inomhusidrotter och att halltiderna ska fördelas på ett likvärdigt sätt.

 Vi vädjar därför till alla kommuner: hjälp oss att jämställa alla futsalföreningar och föreningar som deltar i futsalens seriespel med alla andra prioriterade inomhusidrotter. 

Förhoppningsvis kommer vi inför nästa säsong att få till halltider i alla kommuner så att futsalen kan växa. ÖFF har den här säsongen runt 70 lag i seriespel. Vi vet dock att med möjligheter att få tränings- och matchtider inomhus på samma villkor som till exempel handboll, innebandy, basket och volleyboll – så kan vi snart ha dubblat den siffran. Vi tror att vi kan tredubbla antalet lag i seriespel på några år. Under förutsättning att vi får hjälp att få till regelverk / fördelningsprinciper som ger oss tider i hallar. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa