Frivilligkrafter

Integration
Frivilligorganisationerna kan utgöra en plattform och mötesplats över kulturgränser. Bilden är från en ideellt driven restaurang i Malmö.

Integration Frivilligorganisationerna kan utgöra en plattform och mötesplats över kulturgränser. Bilden är från en ideellt driven restaurang i Malmö.

Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Debatt2017-03-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en orolig värld är medborgarnas engagemang och kunskaper av yttersta vikt vid krigs- eller krissituation. Resurser till frivilligorganisationerna skulle behöva förstärkas kraftigt för att klara ett större uppdrag. Fler människor behövs i det civila försvaret. Vi i Moderatkvinnorna är övertygade om att många skulle både utvecklas och må bra av att vara delaktiga i det civila försvaret. Det finns många uppgifter som inte vare sig är kopplade till säkerhet eller militärt försvar. Vi föreslår därför att frivilligorganisationerna kan användas som en motor i det viktiga integrationsarbetet. Att låta nyanlända samtidigt som de lär sig färdigheter och svenska, förstärka vårt civilförsvar skulle kunna bli en bra kombination.

Frivilligorganisationerna kan utgöra en plattform och mötesplats över kulturgränser, samtidigt som ansvarstagande om sig själv och samhället ökar. Vi tror att de frivilliga organisationerna på ett bra sätt skulle kunna sätta människor i meningsfyllda aktiviteter och utbildningar. Samt framför allt skapa ett sammanhang. Nya färdigheter som exempelvis körkort skulle kunna skaffas inom det civila försvaret, samtidigt som det skulle kunna bli en bra grund för en framtid på den svenska arbetsmarknaden.

En annan positiv effekt vore om frivilligorganisationerna skulle kunna stå för en del av svenskundervisning för nyanlända, i samband med de aktiviteter som finns. Det finns i dessa organisationer en lång tradition av socialt arbete och socialt ansvarstagande, samt en inkluderande attityd till sina medmänniskor. Något som man också som nysvensk kan ha nytta av. Här skulle kvinnor med svag anknytning till arbetsmarknaden ges en chans att bygga kompetenser och skapa kontakter. Detta skulle ytterst innebära ett sätt att bryta utanförskap.

Det civila försvaret skulle kunna vara en språngbräda för att nå den svenska arbetsmarknaden. Vi i Moderatkvinnorna menar att man med fokus på civilförsvaret också kan skapa alternativa vägar in på den svenska arbetsmarknaden. Det är där integrationen och vägen in i det svenska samhället börjar på riktigt – i skolan eller på arbetsmarknaden. Dessutom har många av våra nya svenskar kunskaper i hur man klarar sig i kris och krig, kunskaper som skulle kunna tas tillvara.

I vårt förslag från moderatkvinnornas arbetsgrupp ”samhällssäkerhet och försvar”, skulle deltagande i frivilligorganisationer vara obligatoriskt och försörjningsstödet bygga på ett aktivt deltagande, i de civila försvarsorganisationerna. Vi anser att vi behöver ett nytt synsätt vad avser frivilligorganisationerna, som kan bli en stark motor i integrationen.

Integrationspolitik