Företagarna: Låt inte staten glassa på din bekostnad

När kommunal, regional och statlig verksamhet konkurrerar med det privata näringslivet aktualiseras många frågeställningar, skriver Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland.

Listan kan göras lång på olika marknader där det offentliga agerar leverantörer, allt från café- och cateringverksamhet, utbildningstjänster till infrastrukturprojekt, skriver Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland.

Listan kan göras lång på olika marknader där det offentliga agerar leverantörer, allt från café- och cateringverksamhet, utbildningstjänster till infrastrukturprojekt, skriver Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland.

Foto: Louise Åsenheim

Debatt2024-07-24 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som konsument kan det förstås upplevas positivt att köpa bullar och glass till förmånliga priser men vad är det du då egentligen bidrar till? Det offentliga har ett stort ansvar att agera omsorgsfullt på en marknad där privata slåss om samma kunder men, förutsättningarna ser väldigt olika ut.

Till skillnad från det privata näringslivet har offentlig verksamhet tillgång till skattemedel, saknar vinstkrav och kan inte försättas i konkurs. Under dessa förutsättningar kan man fundera på hur en sund konkurrens någonsin ska kunna uppnås mellan dessa olika aktörer.

Våra skattemedel ska omhändertas omsorgsfullt och kommuner, region och myndigheter ska i första hand ägna sig åt sitt kärnuppdrag. Ändå ser vi många marknader där det offentliga även agerar leverantörer som tränger ut privata företag. Listan kan göras lång på olika marknader där det offentliga agerar leverantörer, allt från café- och cateringverksamhet, utbildningstjänster till infrastrukturprojekt.

En statlig utredning som ser över reglerna för hur dessa skattefinansierade aktörer får agera pågår för närvarande  . Ett av problemen är att det inte tydligt särredovisas hur den offentliga säljverksamheten bedrivs. Det är därmed nästintill omöjligt att ta reda på i vilken omfattning verksamheter bedrivs och hur mycket intäkter verksamheten verkligen genererar.

I tider med försämrade ekonomiska förutsättningar växer dessutom skillnaderna i förutsättningarna mellan offentliga och privata företag. För privata företag kan minskad efterfrågan eller kraftigt ökade kostnader innebära en stor risk för verksamhetens fortsatta överlevnad. 

Det blir därmed ännu krångligare att konkurrera med offentliga aktörer vid en kris. Det är därför särskilt viktigt att stat, kommun och regioner gör en översyn över vilka verksamheter man har och om de faktiskt ska fortsätta att bedriva sin säljverksamhet. 

En ökad konkurrens leder till att samhällets resurser används mer effektivt, vilket i slutänden gynnar även oss konsumenter. Så nästa gång du köper en billig glass från en skattefinansierad verksamhet, tänkt efter vad du egentligen bidrar till i samhället i stort.