1 januari 2025 höjs energiskatten på el, till 43,9 öre per kWh. Det är långt ifrån första höjningen. Skatten har fördubblats sedan början av 2000-talet, och 2023 kostade den hushåll och företag mer än 30 miljarder kronor. Det är hög tid att regeringen prioriterar att sänka elskatten – varför straffbeskatta något man samtidigt vill främja?
Det slutar heller inte där. Eftersom elskatten är en så kallad punktskatt, läggs moms med 25 procent på skatten. Priset blir därmed nästan 55 öre per kWh: av ett hushålls elnota är mer än hälften skatt.
Skattebördan kan dessutom väntas öka kommande år, i takt med elektrifieringsambitionerna ökar energianvändningen. Enligt Energimyndighetens beräkningar bedöms det totala elbehovet i Sverige gå från dagens omkring 140 TWh till uppemot 158 TWh kommande år, och till 2030 öka till mellan 160 och 210 TWh.
Företag inom bland annat industri och jordbruk får det mesta av elskatten avräknad. Men för andra företag, exempelvis inom handel och tjänstesektorn, är elskatten en stor kostnad. Enligt Företagarnas beräkningar har den i Östergötland i år hittills kostat dessa företag 476 ex moms miljoner kronor, och förväntas med samma elförbrukning 2025 kosta 489 miljoner ex moms kronor.
Syftet med punktskatter är att täcka kostnaderna för något som konsumeras, och att styra bort från att konsumera det. Vi har punktskatter på tobak och fossila bränslen just för att minska konsumtionen av dessa. Men el? Politiken som förts de senaste åren har ju varit inriktad på att både medborgare och företag ska ställa om till elbilar och så mycket eldrift som möjligt. Varför då beskatta el oberoende av hur den producerats?
Det har inte saknats politiska förslag om sänkt elskatt. Faktum är att både Moderaterna och Kristdemokraterna gick till val på det 2022. Förra året föreslog regeringen att tillfälligt stoppa den årliga indexuppräkningen av elskatten – men höjde den sedan ändå. I våras remitterades ett förslag om att permanent ta bort denna årliga höjning – men det förslaget försvann okommenterat i budgetförhandlingarna.
Sänkt elskatt skulle göra att mer pengar stannar i din plånbok och samtidigt ge företagen mer möjligheter att investera och anställa. Det vore särskilt viktigt när en stor utbyggnad av elproduktionen nu står för dörren. Företagarna uppmanar därför regeringen att fullfölja sina egna förslag, och sänka elskatten – det skulle både främja företagens möjligheter och underlätta den elektrifiering som är regeringens uttalade ambition.
Frida Boklund
Regionchef, Företagarna Östergötland
Patrick Krassén
Skattepolitisk expert, Företagarna