Replik på debattartikeln "Äldres livsvillkor och -stöd påverkar hälsan".
Förändringar väcker en hel del frågor, det är förståeligt, men debattörerna lyfter påstående som tycks tagna ur luften och de kan komma att göda otrygg ryktesspridning för de som mest behöver trygghet och det är mycket olyckligt.
Digitala lösningar är inte påtvingade, de anpassas och bedöms individuellt av kompetent och kunnig legitimerad personal.
De som har komplexa diagnoser och är svårt sjuka måste och ska prioriteras i att få en trygg och säkerställd vård och omsorg av kompetent personal. Detta ska fungera i den tid vi just nu befinner oss i av kraftig demografiutveckling, med fler äldre och färre yrkesverksamma.
Det är ett fåtal personer som haft städ som enda insats. Kostnadsmässigt är det oftast billigare för den enskilde att välja ett RUT-företag. Beslut om möjlighet att få ekonomiskt bidrag är nu också fattat, för den som inte har möjlighet att göra RUT-avdrag. Har man fler insatser än bara städ, fortlöper detta som tidigare och har inte förändrats.
Socialtjänstlagens beslut fattas alltid utifrån grunden ”om det inte kan tillgodoses på annat sätt”, det är en grundläggande förutsättning för att få stöd. Lagen finns till för att ge en skälig levnadsnivå, vare sig det handlar om ekonomi, stödinsatser för missbruk, eller hemtjänst. När det gäller gifta par, finns det reglerat i äktenskapsbalken om att man förutsätts att ge varandra hjälp, såsom exempelvis när det gäller hemmets skötsel. För övrigt är inte anhöriga en del i bedömningen av vad som är skäligt. Så här är det redan idag och är inte specifikt för Söderköping.
Flera av de digitala stöden såsom ex. samtalsplattor, kan även användas av anhöriga och frivilligföreningar och enkelt knyta samman människor i vår avlånga kommun. Läkemedelsautomater införs i detta nu, med stor framgång. De är uppskattade och möjliggör ökad självständighet samtidigt som kompetent personal kan fördelas om där deras utbildning och kunskap bättre behövs.
Debattörerna påstår mycket felaktigt att upplevelsen av hur hemtjänst och särskilt boende fungerar försämrats. Detta är fel. I en ny Brukarundersökning från Socialstyrelsen finns färska fakta gällande detta. Brukarundersökningen presenteras på nästa nämnd den 4 nov, då kommer också media bjudas in till en pressträff.
Osanna påstående skapar otrygghet, något som vi kraftigt vill motsätta oss, därför finns vi gemensamt i presidiet också lättillgängliga genom flertalet verksamhetsbesök, arbetsluncher på stan, och deltar på Seniorcenter och frivilligföreningarnas mycket fina arrangemang.
Kunskap är trygghet.
Evelina Nilsson (KD), Socialnämndens ordförande Söderköpings kommun
Bengt Svensson (M), Socialnämndens 1 vice ordförande
Karin Åkeby (S), Socialnämndens gruppledare för S