Folkparken - en pärla för stora och små

Vi står inför en mycket allvarlig samhällsutmaning. De flesta barn och unga i Sverige idag rör sig för lite och äter för dåligt.

En kommunal prioritet borde vara att fortsatt utveckla lekparken i Folkparken för att ge alla barn och unga i Norrköping, oavsett förutsättningar, möjligheten till ett aktivt liv, skriver Libbie Oxelblad (L).

En kommunal prioritet borde vara att fortsatt utveckla lekparken i Folkparken för att ge alla barn och unga i Norrköping, oavsett förutsättningar, möjligheten till ett aktivt liv, skriver Libbie Oxelblad (L).

Foto: Arkivbild Mikael Strand

Debatt2022-08-10 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessutom finns stora skillnader mellan barn som växer upp under olika förutsättningar. För lite fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor ökar risken för bland annat depression, diabetes typ 2, sömnstörningar och hjärt-kärlssjukdomar.

Detta enligt Generation Pep som kronprinsessparet är initiativtagare till.

Kan en vidare utveckling av Folkparken bidra mer till motionsdelen?

Redan som barn lekte jag i Folkparken. Jag minns platsen som en oas full av möjligheter. Som ung liknade Folkparken närmast ett landskap med stora berg, dalar och enorma träd. Jag vill minnas att det även på den tiden fanns en mindre lekpark att besöka. Idag 35 år senare står Folkparken kvar där i sin prakt och vi, många invånare i Norrköping, besöker parken regelbundet. Antingen för en picknick, leka i lekparken, spela frisbeegolf eller bara ta en glass i någon av kioskerna som finns belägna intill.

Oavsett ändamål kan vi alla vara överens om att Folkparken är en unik, värdefull och uppskattad plats att besöka, en plats för rekreation och välbefinnande.

I Folkparken finns idag en lekpark som nyttjas flitigt. Lekparken är eftersatt och relativt liten givet antalet besökare. KFUM håller till intill lekparken och anordnar regelbundet olika aktiviteter för barn och unga. Tänk om vi kunde utveckla lekparken till en större lekpark med fler och mer moderna alternativ, som uppmuntrar just till rörelse och motion. Tillvarata de stora grönområdena till fler alternativ för lek och idrott med fler återkommande arrangemang av olika aktiviteter och prova-på-aktiviteter.

En kommunal prioritet borde vara att fortsatt utveckla lekparken i Folkparken för att ge alla barn och unga i Norrköping, oavsett förutsättningar, möjligheten till ett aktivt liv.

Polera den pärla lekparken i Folkparken förtjänar att vara. Bygg en ny modernare och större lekpark i Folkparken. Gör lekparken till ett naturligt besöksmål för såväl invånare som besökare, stora som små.