Fler chefer i Östergötland borde gå med i a-kassan

Minst 15 900 personer av alla anställda i Östergötland är chefer eller arbetsledare.

Antalet chefer på arbetsmarknaden har ökat med tolv procent på fem år, enligt den senaste statistiken från SCB.Nu har minst 15 900 personer i Östergötland ett yrke som innebär att de är chef eller har en arbetsledande befattning, skriver Daniel Asker. Genrebild.

Antalet chefer på arbetsmarknaden har ökat med tolv procent på fem år, enligt den senaste statistiken från SCB.Nu har minst 15 900 personer i Östergötland ett yrke som innebär att de är chef eller har en arbetsledande befattning, skriver Daniel Asker. Genrebild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2021-12-16 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men pandemin visade att även chefer och egenföretagare snabbt kan stå utan ersättning om de blir av med jobbet. Fler borde gå med i en a-kassa som passar den egna yrkesrollen.



IT-chef, restaurangchef, klinikchef, head of customer success – fler och fler yrken innebär att man jobbar som chef, arbetsledare eller är egenföretagare. Antalet chefer på arbetsmarknaden har ökat med 12 procent på fem år, enligt den senaste statistiken från SCB.

Nu har minst 15 900 personer i Östergötland ett yrke som innebär att de är chef eller har en arbetsledande befattning. Det innebär att cirka 7,9 procent av det totala antalet anställda i länet är chefer. De kan vara allt från ekonomichefer till rektorer, gruppchefer, hotellchefer eller kostchefer.



När pandemin svepte in blev det tydligt att även många som känner sig trygga med sin anställning snabbt kan bli av med jobbet. De som drabbades kunde plötsligt stå helt utan ersättning. Resultatet blev att antalet medlemmar i a-kassan ökade kraftigt våren 2020, men på lång sikt har trenden varit negativ. Mellan 2010 och 2020 sjönk andelen sysselsatta som är medlemmar i en a-kassa från 74 till 72 procent.



Det går inte att säga när nästa lågkonjunktur slår till, men helt klart är att även kompetenta och uppskattade ledare kan bli av med jobbet. Framför allt mindre företag kan drabbas hårt vid en konjunkturnedgång.

Men många småföretagare vet inte att även de kan vara med i a-kassan, och saknar därmed trygghet om de tvingas lägga ner verksamheten. Även familjemedlemmar till egenföretagare som jobbar i företaget kan vara med i a-kassan.



Alla borde vara med i en a-kassa som passar den egna yrkesrollen. Det är viktigt för att säkra ersättningen vid eventuell arbetslöshet. Medlemskap i en a-kassa går också att kombinera med de inkomstförsäkringar som många fackförbund erbjuder, oavsett vilket fack och vilken a-kassa man väljer. Det innebär att inkomstförsäkringen från facket fortsätter att vara ett tryggt tillskott till a-kassan oavsett vilken a-kassa man är med i.

Vi på Ledarnas a-kassa vill öka tryggheten på arbetsmarknaden, och vi är experter på vad chefer, ledare och egenföretagare behöver om de blir av med jobbet.

Vi vänder oss därför till alla chefer, ledare och egenföretagare i Östergötland och säger: Se till att du är med i en a-kassa och välj den som passar just dig och din yrkesroll! Då får du en ekonomisk grundtrygghet om du skulle bli av med jobbet.