Fi går i takt med PRO

Karin Odelblad, FI, skriver att Feministiskt Initiativ och PRO är överrens om pensionssytemets brister.

Karin Odelblad, FI, skriver att Feministiskt Initiativ och PRO är överrens om pensionssytemets brister.

Foto: Magnus Andersson

Debatt2018-04-18 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

PRO lyfter frågan om de låga pensionerna som drabbar många i dag, framförallt kvinnor. Det finns över 2 miljoner pensionärer i Sverige, alltså en stor och viktig grupp i höstens val. Det produceras fattigpensionärer på löpande band. Enligt EU:s standard är du fattigpensionär om du har en pension under 11 830 kronor per månad.

PRO säger, att frågan inte får gömmas bakom konsensus och en stängd dörr. Fi håller helt med. Den här frågan måste diskuteras öppet. Försvararna av nuvarande pensionssystem brukar säga att det är neutralt. Det må vara sant att pensionssystemet är neutralt, men verkligheten är det inte.

Jag vill ge ett exempel från min egen situation. Jag är 68 år och har arbetat de 40 år, som krävs enligt vårt nuvarande pensionssystem. Jag har arbetat som bibliotekarie och lärare och har haft kommuner som arbetsgivare hela tiden. Min allmänna pension ligger strax över 12 000 kronor efter skatt. Alltså kan jag räkna mig som fattigpensionär när min tjänstepension försvinner om några år. Jag har hela tiden arbetat heltid och betalat in pensionsavgifter under ett långt arbetsliv och inte varit föräldraledig. Så ser verkligheten ut.

En person som uttryckt viktiga fakta i pensionsfrågan är Agneta Stark, utomordentlig skicklig företagsekonom och feministikon. I ETC den 28/11 skriver hon om de låga pensionerna, som drabbar allt fler. Hon säger så här i sin artikel: Det ojämlika arbetslivet gör att många framförallt kvinnor hamnar på miniminivå i pensionen, oavsett om de förvärvsarbetat heltid, deltid eller inte alls. Hon är ”fastklistrad vid pensionsgolvet” hur hon än försöker vända sig. Varför ska hon då jobba längre, så som det nu propageras för.

Har du haft ett arbete med hög lön får du också en bra pension. Har du exempelvis haft staten som arbetsgivare är tjänstepensionen betydlig högre än den usla tjänstepension som kommunerna erbjuder. Har du ett arbete som är roligt och inte kroppsligt tungt kanske du vill fortsätta att arbeta upp i åren. Det är helt ok för Fi. Men de som är utslitna av ett tungt arbetsliv ska inte behöva arbeta långt upp i åren för att få en dräglig pension.

Fi driver en kampanj där vi uppmanar människor att skicka tillbaka det orangea kuvertet med uppmaningen: Gör om gör rätt! Det allmänna missnöjet med pensionssystem är utbrett. I år samlar vi in namnunderskrifter, en insamling som avslutas på Mors dag.

Fi har ett förslag om ett nytt pensionssystem. De viktigaste inslagen i detta är av Fi vill höja garantipensionen till cirka 12 000 kronor, avskaffa premiepensionen och grunda pensionen på de genomsnittligt bästa 20 åren.

Vi håller med PRO om att inbetalningarna till pensionssystemet från arbetsgivare behöver höjas. Vi ser också att en längre förväntad livstid och en längre tid som pensionär också kräver längre arbetsliv. För att det ska vara möjligt måste arbetslivet reformeras på ett sådant sätt att människor kan och orkar arbeta längre upp i åldrarna. Därför vill vi se en arbetstidsförkortning till 6 timmars arbetsdag.

Pensioner