Fel att återinföra miljonärsskatt

Att, som Finansministern nu gör, tala om en ”miljonärsskatt” för att ”få de rika att betala mer” har inte riktigt den tonträff det en gång möjligen hade. Betydligt fler svenskar är idag miljonärer.

Få minns idag hur hårt förmögenhetsskatten slog mot breda grupper svenskar, skriver Anna Grånäs Jakobsson.

Få minns idag hur hårt förmögenhetsskatten slog mot breda grupper svenskar, skriver Anna Grånäs Jakobsson.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Debatt2021-06-16 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det betyder förstås inte att man har en miljon på banken. En stor andel svenskar har sina tillgångar låsta i sin bostad, som efter de senaste årens värdeökningar är värda ett antal miljoner. 

Samma sak är det med företagare. På pappret kan värdet på företaget vara långt över en miljon, eller flera, men det är pengar som är bundna i verksamheten. I fasta tillgångar, i planer på att expandera och utveckla, och en buffert. 

Läser man i den rapport för ökad ekonomisk jämlikhet som Socialdemokraterna tagit fram finns ytterligare skäl till oro. Bland annat vill man sätta ett tak för hur mycket man ska få spara i så kallade ISK-konton med nuvarande beskattning. Men en gräns vid 150 000 kr som nämns i rapporten räcker inte ens till handpenningen för en etta i stora delar av Sverige. En sådant förslag skulle slå direkt mot hundratusentals svenskars privatekonomi.

Få minns idag hur hårt förmögenhetsskatten slog mot breda grupper svenskar. Företagare tvingades att ta ut högre löner eller utdelningar – och skatta på dem – för att betala förmögenhetsskatten. Människor med normala inkomster eller yrkeslivet bakom sig som ägde andelar i företag de varit verksamma i eller fastigheter i områden som blivit attraktiva kunde plötsligt beläggas med förmögenhetsskatt, fast ”förmögenheten” bestod i en fiktiv prislapp på det egna företaget eller boendet eller en sommarstuga. 

Det är vanligt folk, vanliga företag, som kommer drabbas av en återinförd förmögenhetsskatt. De riktigt förmögna har helt andra möjligheter att skatteplanera.

Sverige har, i större utsträckning än många andra jämförbara länder, redan prövat en förmögenhetsskatt. Vi var en av de sista länderna i Europa av avskaffa den. 

Förmögenhetsskatten, tillsammans med arvs- och gåvoskatten, bidrog starkt till att driva de riktigt stora företagen och förmögenheterna ur landet. Det minskade skattebasen totalt sett, men än värre var det kapital som aldrig kom att investeras i svenska företag och idéer, de arbeten som aldrig skapades i Sverige. 

Skadan av en återinförd förmögenhetsskatt skulle bli stor. Planer att expandera kommer att slopas, företagare och företag flyttar utomlands. Störst negativ effekt får de investeringar som aldrig kommer att bli av, de idéer som inte kommer att förverkligas och de arbeten inte skapas. Investeringar, idéer och arbeten som Sverige behöver – nu mer än någonsin.