En vinst för den enskilde, för familjerna, inte minst för barnen som får se sina föräldrar ha en sysselsättning. Därför blir jag som ordförande i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden så otroligt glad när jag ser att det utvecklade arbetssättet inom ekonomiskt bistånd har burit frukt.
Personalen har med stor kompetens och engagemang uppmuntrat, pushat och utmanat personer beroende av ekonomiskt bistånd att se att de kan ta sig ur bidragsberoende och hitta en väg framåt. Vi ser att fler och fler personer som lämnar ekonomiskt bistånd gör det för att de har fått ett arbete eller börjat studera. Även antalet personer som varit långtidsberoende av bistånd, det vill säga fått bistånd minst tio av de tolv senaste månaderna, har minskat.
Det är bara drygt 1,5 år sedan vi införde det nya arbetssättet med mer rättssäker bedömning och mer aktiv coachning av biståndstagare. Under denna tid har antal hushåll med bistånd minskat med 18 procent och det är nu i genomsnitt under 2000 hushåll i månaden som behöver detta stöd. Utbetalningarna av ekonomiskt bistånd har under samma tidsperiod minskat med hela 60 miljoner kronor.
Vi har ett fantastiskt skyddsnät i Sverige som få andra länder har och det värnar vi om i Kristdemokraterna. Men att vara beroende av ekonomiskt bistånd är tufft, det är väldigt begränsande och utlämnande för man måste redovisa allt man gör och inte gör. Är man i nödläge finns det hjälp att få, men man ska också få stöd i hur man så fort som möjligt kan ta sig ur detta beroende och stå på egna ben och få egen rådighet över sitt liv.
Att få fler i arbete i Norrköping är det viktigaste uppdrag vi har och det är just det som kan bli resultatet av det arbete och de omfördelningarna som görs. De minskade kostnaderna för ekonomiskt bistånd frigör medel, 10 miljoner kronor, till andra verksamheter som nämnden har ansvar för men det bidrar också till att vi kan utveckla välfärden i andra delar av kommunens organisation.
Inom vår nämnd, AVN, skapar det möjlighet för fler utbildningsplatser inom vuxenutbildningen, bättre stöd till eleverna, fler anställningar med stöd (till exempel lönebidragstjänster) och att kraftig utöka antalet feriearbetaren för ungdomar. Vi kan dessutom utveckla det förebyggande arbetet inom budget- och skuldrådgivning. Alla dessa insatser är verktyg som vi investerar i för att motverka framtida bidragsberoende för fler.