Familjepolitiken bör förvaltas av svenska politiker - inte av EU

Det stundande EU-valet är avgörande på flera sätt. Om trenden fortsätter riskerar EU att plocka mer makt från dig. Det är något Kristdemokraternas Kvinnoförbund starkt motsätter sig.

Vi vill skapa en föräldraförsäkring där familjer fritt kan anpassa fördelningen efter sina behov och till och med dela dagar med närstående, skriver Marie Johansson, Anne Westin och Erik Ahl, Kristdemokraterna.

Vi vill skapa en föräldraförsäkring där familjer fritt kan anpassa fördelningen efter sina behov och till och med dela dagar med närstående, skriver Marie Johansson, Anne Westin och Erik Ahl, Kristdemokraterna.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2024-05-28 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi anser att ansvarsområden som föräldraförsäkringen, socialförsäkringen och arbetstiderna bör förvaltas i Sverige av svenska politiker enligt svenska modeller. Vi strävar efter en moderniserad föräldraförsäkring som speglar verklighetens familjer, där flexibilitet är nyckeln.

Vi vill skapa en föräldraförsäkring där familjer fritt kan anpassa fördelningen efter sina behov och till och med dela dagar med närstående. Detta skulle gynna både svenska familjer och företag, särskilt på landsbygden. Vänsterblocket inklusive liberala partier vill ge EU makten över svenska familjefrågor, det är ett svek mot svenska familjer och småföretag.

Vi står inför stora utmaningar, särskilt när det gäller kvinnligt företagande i Sverige. Att lösa detta på EU-nivå är en tilltalande tanke, men i praktiken svår att genomföra. Om vi inte kan lösa dessa problem i Sverige, hur ska då EU kunna göra det? Idag är drygt en fjärdedel av företagen i Sverige kvinnligt ägda, en siffra som dessutom minskar. Genom att eliminera hinder skulle vi kunna få ännu fler kvinnliga entreprenörer. Höga personalkostnader är ett av hindren, vilket gör det svårt för kvinnor att starta företag.

Vi motsätter oss vänsterns kvotering som en snabb lösning på detta problem. Istället vill vi underlätta för nyföretagande genom att förlänga möjligheten till tjänstledighet för att starta företag från sex till tolv månader. Vi vill förbättra företagsklimatet genom att minska regelkrånglet, sänka avgifterna för företag och skapa en konkurrenskraftig beskattning. Dessutom vill vi förbättra och förenkla försäkringsvillkoren för egenföretagare.

Vi behöver en realistisk politik för Sveriges familjer och kvinnliga företagare. Vi är övertygade om att vi kan vidta nödvändiga åtgärder på nationell nivå samtidigt som vi respekterar subsidiaritetsprincipen och håller besluten så nära medborgarna som möjligt. Många kvinnor och familjer har lidit av den socialdemokratiska politiken för länge. Det är dags för förändring, och den förändringen kan inte skapas av byråkrater i Bryssel.