Mindre pengar för folk är ett nödvändigt ont

Per-Ola Olsson skriver att Greta Thunberg och hennes meningsfränder vill att naturen ska “ges mänskliga rättigheter samtidigt som människors rättigheter ska sättas åt sidan”.

Debattören menar att större hänsyn måste tas till klimatet och att det är bra att priser på bland annat bränsle går upp.

Debattören menar att större hänsyn måste tas till klimatet och att det är bra att priser på bland annat bränsle går upp.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2022-11-18 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Vänsterpolitik är ingen räddning för klimatet" NT 15/11

Ja, vi har ju tagit djur och växters rättigheter ifrån dem. Alla växter och djur har väl rätt att leva på vår jord? Vi människor verkar tro att vi har företräde på planeten och att våra behov är viktigare än alla andras. Vad har gett oss rätten att behandla vår natur på det sätt vi gör?

Olsson skriver vidare att vänsterpolitiken vill ha ett samhälle med “minskat välstånd” i kombination med att “ta ännu mer pengar och frihet”. Minskat välstånd - på vilket sätt? Ännu mer pengar? Har du för lite pengar menar du? För lite frihet? Vad vill du göra med pengarna? Vad är det för frihet du saknar?



Olsson menar att vänsterpolitik och avskaffad kapitalism tvingar medelklassen att “sänka sin standard” och arbetarklassen att “avstå sina drömmar”. Vad är det för “standard” och “drömmar” du tänker på då? Vi i Sverige lever ju som om vi hade fyra jordklot. Är det rimligt att leva så? Ska vi fortsätta leva som vi gör? Overshoot Day kanske du hört talas om? I år inföll den dagen den 28 juli. Det innebär att vi det datumet förbrukat alla de resurser som egentligen skulle räckt hela året. I Sverige passerade vi den dagen redan den 3 april.



NT har tidigare skrivit om att maten aldrig varit så billig som den varit de senaste åren. Nu lägger vi cirka 15 procent av hushållets budget på mat. I mitten av 1980-talet var det 25 procent, och på 1950-talet nästan 40 procent. Nu har vi alltså ännu mer pengar över till annat jämfört med förr. Vad gör vi med alla pengar?



NT har också skrivit om att hushållen drog ner sin elförbrukning med 18 procent i september jämfört med samma månad förra året. I de delar av landet där elen var dyrast hade man minskat elförbrukningen mest. Under en normal vinter är importbehovet av el cirka 36 timmar. Om Ringhals 4 är borta hela vintern, men den minskade elförbrukningen håller i sig, blir importbehovet cirka 30 timmar.



Pengar har en enorm makt i det samhälle vi lever i. Tillgången på pengar styr våra beslut. Att el, mat och bolån blir dyrare tycker jag är helt rimligt. Det har varit alldeles för billigt. Nu behöver fler tänka till en extra gång innan de köper kläder och prylar de inte behöver, bygger pool eller renoverar fullt fungerande kök och badrum. Mindre pengar på folks privata konton leder till mindre konsumtion, och därmed mindre påverkan på vår natur.