Vänstern går till försvar för kulturstaden Norrköping

Höger/SD-styret vill alltså sälja ut Norrköpingsbornas Louis De Geer Konsert och Kongress. Både kongresshallen, Flygeln och Värmekyrkan.

Vi i vänstern är glasklara. Vi säger nej till utförsäljningen och nej till angreppen på kulturen. Norrköping är och ska förbli en sprudlande och levande kulturstad, skriver Nicklas Lundström (V) gruppledare och Mia Matsson (V) ledamot i Kultur- och fritidsnämnden.

Vi i vänstern är glasklara. Vi säger nej till utförsäljningen och nej till angreppen på kulturen. Norrköping är och ska förbli en sprudlande och levande kulturstad, skriver Nicklas Lundström (V) gruppledare och Mia Matsson (V) ledamot i Kultur- och fritidsnämnden.

Foto: Marcus Posada

Debatt2023-08-24 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De vill sälja ut Industrilandskapets hjärta. Som i sin tur är kulturstaden Norrköpings hjärta. Det är en del av ett väl planerat frontalangrepp på hela kulturlivet.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) vill också att Symfoniorkestern till stor del ska bli ”självfinansierande” och med stor säkerhet få sämre villkor med en privat ägare. Det betyder i praktiken nedläggning, eller åtminstone att man inte bryr sig om den finns kvar. Faktum är att med Sophia Jarls hårda nyliberalism skulle inga symfoniorkestrar kunna finnas kvar utan kulturformen skulle upphöra. Helt enkelt för att en stor orkester som ska upplevas live inte kan finansieras genom enbart biljettintäkter. 

Sophia Jarls attack på kulturen backas upp av SD, som 2020 ville stänga ner en utställning på Stadsmuseet som berörde partiets historia. 

Men Norrköpingsborna är inte överförtjusta i Sophia Jarls angrepp på kulturen och vilja att göra Norrköping till ”en tråkigare stad”. Hon har faktiskt uttryckt sig just så och agerar nu precis som hon sagt. 

Under sommaren har det pågått något av en folkstorm på lokala insändar- och debattsidor mot angreppen på Symfoniorkestern och förslaget på utförsäljningen av Louis De Geer. En storm som nu spritt sig till riksmedia. 

Förslaget om utförsäljning är inte bara ett slag mot kulturen och dess utövare. Det är också galet rent ekonomiskt. Att sälja på dagens kraschande fastighetsmarknad skulle innebära ett verkligt REA-pris – långt under det verkliga värdet på fastigheterna. Det skulle bli en rejäl förlustaffär för alla oss skattebetalare.

Men också det är en medveten del av höger/SD-politiken. Genom att sälja för en spottstyver försvagar man det gemensamma och minskar det demokratiska inflytandet. Det är vårdslös hantering av skattepengar men styret vill uppenbarligen förstöra så mycket av vårt blomstrande kulturliv som möjligt så snabbt som möjligt. Det är tyvärr fullt förståeligt att stora artister nu uppmanar till bojkott av Norrköping.

Tragiskt nog är denna utförsäljning bara en del av högerns och SD:s attack mot Norrköpings kulturliv. De har redan genomfört stora nedskärningar på Kultur- och fritidsnämnden, pressat fram höjda biljettpriser på Cnema och höjt avgifterna till kulturskolan. Dessutom beslutade höger/SD-styret 14 augusti att helt lägga ner kommunens ”Kultur och Fritidskontor”. Verksamheten splittras nu upp och flyttas till det nya ”tillväxt och utvecklingskontoret” tillsammans med bland annat IT, kontaktcentrum och näringsliv. En stor och resurskrävande omorganisering som sker samtidigt som stora nedskärningar kommer att leda till ännu större neddragningar. Det gör det också enkelt att sparka obekväma chefer och helt ändra inriktning på kommunens tidigare ambitiösa kulturpolitik. 

Framöver hotar de, förutom omorganiseringen, försäljningen av Louis de Geer och angreppen på Symfoniorkestern, med att lägga ner biografen Cnema helt, skrota filmfonden och filmsatsningen, införa avgift på museerna och höja hyrorna för kulturutövare. Och skära ner ännu mer på kulturen.

Vi i vänstern är glasklara. Vi säger nej till utförsäljningen och nej till angreppen på kulturen. Norrköping är och ska förbli en sprudlande och levande kulturstad. Det är en del av Norrköpings själ. Det ger dessutom ett rikare liv för medborgarna och gör faktiskt också kommunen attraktiv och genererar intäkter. Livet är och ska vara mer än ekonomism, höjt tempo och sänkta skatter på kulturens och livsglädjens bekostnad.