Ett tryggt Norrköping behöver byggas från grunden

Samhället som många Norrköpingsbor möter idag saknar känslan av trygghet i många områden.

Vi vill prioritera åtgärder som gynnar trygghet i familjen för att på så sätt skapa ett tryggare Norrköping från grunden, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg och Tomas Tekmen.

Vi vill prioritera åtgärder som gynnar trygghet i familjen för att på så sätt skapa ett tryggare Norrköping från grunden, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg och Tomas Tekmen.

Foto: Joakim Blomqvist/Georgis Touma

Debatt2022-09-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser alltför ofta rubriker och vittnesmål om hur kriminaliteten påverkar och begränsar människor i deras vardag. Föräldrar som inte vågar låta sina barn gå hem från skolan själva eller leka på lekplatsen obevakat. Ungdomar som inte vågar röra sig på stan på kvällen utan att se sig över axeln. Äldre som utnyttjas och luras i bedrägerier som ständigt tar nya skepnader. Dessutom förstås de barn, unga och vuxna som är mitt i gängens krig och faller offer för ett meningslöst våld där alla inblandade är både offer och förövare. 

Det är lätt att känna hopplöshet inför de stora utmaningar som otryggheten skapar hos oss men som samhälle måste vi kämpa för att hitta lösningar – både direktverkande här och nu men inte minst förebyggande så att nästa generation blir tryggare individer än den idag. Staten har det stora ansvaret för att se till att rättsväsendet och polisen har rätt förutsättningar att säkra tryggheten här och nu, på gator och torg. Att det sker är något för nästa regering att prioritera i betydligt högre utsträckning än den nuvarande har gjort. 

För oss kristdemokrater är nyckeln till att motverka gängen långsiktigt det förbyggande arbetet. Vi behöver bryta gängens grepp över barn och unga som idag väljer en kriminell bana istället för att skapa sig en god framtid. Genom att samhället ser familjernas oersättliga roll, att det är i familjen grunden för trygghet läggs, så är det alltså där som förebyggande arbete behöver prioriteras. Skolan har en viktig roll i formandet av nästa generation men skolans primära uppdrag är att lära ut kunskap till våra barn och unga, men att fostra dem är framförallt föräldrarnas ansvar. 

Det är inte alltid ett lätt uppdrag och det är därför viktigt att samhället erbjuder stöd och stöttning till varje förälder utifrån familjernas olika situation och behov. 

Som kommun behöver vi förutom mer stöd till föräldrar också skapa större samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och föräldrar runt barn och unga som behöver det. Dessutom behöver vi göra vad vi kan så föräldrarna har ett jobb och en egen försörjning. Vi tror på familjen som enhet, att det är en plats där barn får både ”ramar och kramar” och viktiga förebilder.  

Vi vill också förstärka Elevhälsan(kuratorer och specialpedagoger med flera) på samtliga skolor för att erbjuda stöd till våra ungdomar i en tid där psykisk ohälsa bland unga är utbrett. På så sätt kan lärarna fokusera mer på att vara just lärare vilket är en vinst för både lärare och elever.  

Alla partier talar om trygghetsfrågan. Det råder nästintill inflation i att överträffa varandras förslag om hårdare straff. Även om hårdare straff är en viktig fråga också för vårt parti, inte minst för brott kopplat till gängkriminalitet och sexualbrott så lägger vi i KD Norrköping fokus på att komma med förslag där kommunpolitiken kan påverka. Därför vill vi prioritera åtgärder som gynnar trygghet i familjen för att på så sätt skapa ett tryggare Norrköping från grunden. 

Vi kristdemokrater vill fortsätta att ta ansvar för att Norrköpings kommun ska bli ännu bättre. För tryggheten i hemmen, i alla skolverksamheter och på våra gator. För att fler ska försörja sig själva. För att företag ska trivas. För att vården och omsorgen ska bli ännu bättre. För att värna valfriheten för våra invånare. Och för att hela kommunen ska leva och utvecklas.