Ett tack till er som stöttar de utsatta

Den pågående viruspandemin har fått stora ekonomiska konsekvenser för hela samhället. Då riskerar förstås de redan svaga att drabbas särskilt hårt.

Hjältarna är många. Först och främst är det alla de fantastiska företrädare, gode män och förvaltare, som fortsatt bevaka sina huvudmäns intressen trots att insatserna helt och hållet bygger på frivillighet, skriver Lena Wass (S) ordförande i överförmyndarnämnden..

Hjältarna är många. Först och främst är det alla de fantastiska företrädare, gode män och förvaltare, som fortsatt bevaka sina huvudmäns intressen trots att insatserna helt och hållet bygger på frivillighet, skriver Lena Wass (S) ordförande i överförmyndarnämnden..

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2021-02-04 09:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som ordförande i överförmyndarnämnden har jag under det gångna året sett en mängd exempel på hur människor i utsatta situationer kunnat fortsätta ta emot hjälp från frivilliga krafter. Det känns en hoppfullt i en tid som annars ofta präglas av dystra besked. 

Den nämnd som jag leder ansvarar för tillsyn över gode män, förvaltare och förmyndare för personer som av olika skäl har svårigheter att bevaka sina juridiska eller ekonomiska rättigheter. Skälen till att någon får en sådan insats kan vara många, men vanligen beror det på sjukdom, ålderdom, funktionsnedsättning, missbruk eller psykiska problem. Det gäller med andra ord ofta sköra personer med särskilt stora behov. 

Vi känner alla till vilka omfattande konsekvenser pandemins verkningar har fått. Virusspridningen och de efterföljande restriktionerna har tvingat vårdboenden att stänga för besök, krävt att vi snabbt lärt oss hantera nya digitala verktyg och helt ändrat formen för hur vi lever, umgås och utför nödvändiga vardagsärenden. Men trots alla dessa svårigheter har de personer som är beroende av överförmyndarenhetens verksamheter ändå kunnat få sina insatser tillgodosedda. 

Hjältarna är många. Först och främst är det alla de fantastiska företrädare, gode män och förvaltare, som fortsatt bevaka sina huvudmäns intressen trots att insatserna helt och hållet bygger på frivillighet. 

Men det gäller också alla de hjälpsamma medarbetarna på boenden för äldre och funktionshindrade som på olika sätt underlättat kontakten mellan de boende och deras företrädare. Dessutom måste också överförmyndarenhetens personal och ledning uppmärksammas, som genom ett idogt arbete lyckats bibehålla en hög servicegrad och tillgänglighet trots att fysiska möten inte varit möjliga.

Givetvis är vi många som hoppas på att det kommande året ska bli mer upplyftande än det förra. I överförmyndarnämnden gläds vi särskilt åt att den politiska ledningen i Kvartetten har beslutat att avsätta särskilda medel för att skapa en professionell förvaltarenhet för att ytterligare stärka stödet för de mest utsatta kommuninvånarna. 

Men den största delen av stödet kommer att fortsätta bygga på frivilliga krafter, och där visar det gångna årets insatser att vi har en stark grund att stå på. Ett stort tack till alla er som hjälper till att stötta de mest utsatta i en tuff tid.