Ett statligt byggnadsbolag kan ge den skjuts som behövs

Den 6 oktober kunde vi i Norrköpings Tidningar läsa att flertalet byggnadsprojekt i Sandbyhov läggs på is.

Att upprätta ett statligt byggnadsbolag som i egen regi bygger, äger och förvaltar hyresrätter och specialboenden utan ett särskilt fokus på att pressa vinstmarginaler skulle ge Norrköping den skjuts som behövs under lågkonjunkturen, skriver Aleksander Kjellgren.

Att upprätta ett statligt byggnadsbolag som i egen regi bygger, äger och förvaltar hyresrätter och specialboenden utan ett särskilt fokus på att pressa vinstmarginaler skulle ge Norrköping den skjuts som behövs under lågkonjunkturen, skriver Aleksander Kjellgren.

Foto: Elin Holmer/Sandbyhov

Debatt2022-10-12 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Här bromsas byggplanerna - av lågkonjunkturen" NT 6/10

Fastighetsbolaget Hemsö menar att detta är på grund av lågkonjunkturen som spås ligga runt hörnet. På Hemsös hemsida finns de tidigare projekten i Sandbyhov: förskolor, vårdcentraler och lägenheter har legat på prioriteringslistan – alla viktiga för ett Norrköping som är i ständig utveckling, inte minst för kommunens ekonomiska tillväxt. 

Experter menar att den kommande lågkonjunkturen kan vara ett par år framöver, något som nu innebär att Sandbyhov riskerar att bli en lerig sammansättning av ouppföljda planer som ekar med sin frånvaro ett par år framöver. Detta är ett bra argument för att upprätta ett statligt byggnadsbolag.  

Samtidigt som vi bemöter denna lågkonjunktur med en historiskt låg statsskuld tack vare åtta år av en socialdemokratisk regering innebär en lågkonjunktur oftast en högre risk för varsel, svagare köpkraft och en ökad arbetslöshet. Det är särskilt i tider av ekonomisk oro som avsaknaden av bostäder med rimliga hyror märks av mest. 

Enligt en rapport från kommunen fortsätter Norrköpings folkmängd att öka, men att vi redan förra året nådde den lägsta flyttnettot sedan 1999. Att folk flyttar till kommunen är viktigt för att stimulera ekonomin så att fler arbeten kan skapas, men detta förutsätter också att det finns fastigheter för företagen att husera i, såväl som lägenheter för folk att bo i. 

Utbyggnaden av vår infrastruktur kan inte läggas på is så fort det annalkas lågkonjunktur. Att upprätta ett statligt byggnadsbolag som i egen regi bygger, äger och förvaltar hyresrätter och specialboenden utan ett särskilt fokus på att pressa vinstmarginaler skulle ge Norrköping den skjuts som behövs under lågkonjunkturen. 

Det skulle innebära en dämpad arbetslöshet såväl som hyresrätter som vanligt folk har råd att bo i när inflationen stiger. Boverket bedömer att fram till 2030 behöver det byggas omkring 600.000 bostäder. Det är genom ett statligt byggnadsbolag som vi garanterar klimatneutrala byggnadsprojekt som fokuserar på att skapa en god livsmiljö.